Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семково с улица "Номад плейс" в чест на дигиталните номади

Снимка: Facebook / Semkovo

Община Белица официално кръщава улица в Семково в чест на дигиталните номади, които са обединили усилията си в съживяване на ски курорта и превръщането му в хъб за работещите дистанционно от цял свят.

Откриването на улица "Номад плейс 1" ще се състои в Семково на 28 януари в присъствието на официални гости.


Церемонията съвпада с пускането на втората част от модерната общност за живеене и работа в Рила планина, наречена Coliving Semkovo. Сградата е разположена на улица "Номад плейс 1" и представлява строен със замах по време на соца и впоследствие изоставен бивш хотел, който вече е с нов облик. Със средства на дигитални номади от цял свят, постепенно комплексът се превръща в атрактивен хъб с десетки отделни студиа и 8 хиляди кв.м. споделени площи за дистанционна работа и забавления в сърцето на Рила планина. Немалка част от преоборудваните студиа са вече продадени, а покрай засилената рекламна кампания на дигиталната общност, интересът към Семково расте и в чужбина.

Инициатор на Coliving Semkovo е германският бизнесмен Матиас Цайтлер, който е и основател на т.нар. "Coworking Bansko"- проектът, наложил близкия ски курорт Банско, като столица на дигиталните номади.


Освещаването на новата улица "Номад плейс 1" съвпада с още една приятна инициатива на Община Белица. На 28 януари ще се състои традиционния събор  "Зимна Ваканция - Семково" 2024. По време на празника кукери от Банско ще гонят злите духове с традиционен ритуал, след което за настроението на гостите ще допринесат изпълненията на фолклорен ансамбъл "Белица", Йордан Николов с "Пиринско тройче" и ансамбъл "Гайтан".

Съставил: Венета Николова

Foto: Facebook / Semkovo, Coliving Semkovo




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10