Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семково с улица "Номад плейс" в чест на дигиталните номади

Снимка: Facebook / Semkovo

Община Белица официално кръщава улица в Семково в чест на дигиталните номади, които са обединили усилията си в съживяване на ски курорта и превръщането му в хъб за работещите дистанционно от цял свят.

Откриването на улица "Номад плейс 1" ще се състои в Семково на 28 януари в присъствието на официални гости.


Церемонията съвпада с пускането на втората част от модерната общност за живеене и работа в Рила планина, наречена Coliving Semkovo. Сградата е разположена на улица "Номад плейс 1" и представлява строен със замах по време на соца и впоследствие изоставен бивш хотел, който вече е с нов облик. Със средства на дигитални номади от цял свят, постепенно комплексът се превръща в атрактивен хъб с десетки отделни студиа и 8 хиляди кв.м. споделени площи за дистанционна работа и забавления в сърцето на Рила планина. Немалка част от преоборудваните студиа са вече продадени, а покрай засилената рекламна кампания на дигиталната общност, интересът към Семково расте и в чужбина.

Инициатор на Coliving Semkovo е германският бизнесмен Матиас Цайтлер, който е и основател на т.нар. "Coworking Bansko"- проектът, наложил близкия ски курорт Банско, като столица на дигиталните номади.


Освещаването на новата улица "Номад плейс 1" съвпада с още една приятна инициатива на Община Белица. На 28 януари ще се състои традиционния събор  "Зимна Ваканция - Семково" 2024. По време на празника кукери от Банско ще гонят злите духове с традиционен ритуал, след което за настроението на гостите ще допринесат изпълненията на фолклорен ансамбъл "Белица", Йордан Николов с "Пиринско тройче" и ансамбъл "Гайтан".

Съставил: Венета Николова

Foto: Facebook / Semkovo, Coliving Semkovo




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25