Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанското “Нешънъл джиографик“ определи България като “голямата изненада на Европа”

Снимка: viajes.nationalgeographic.com

Под заглавието “Природни пейзажи, градове и находки, които превръщат България в голямата изненада на Европа” испанското издание на “Нешънъл джиографик“ публикува материал, посветен на нашите забележителности, съобщи посолството ни в Мадрид.

В публикацията списанието акцентира върху многообразния облик на страната ни - тя е балканска с планините си, средиземноморска с кухнята си, повлияна от културния си допир с Ориента, близка до Елада с топлите си нрави. Отделено е внимание на Пловдив, на Бачковския и Рилския манастир, на Розовата долина и Казанлъшката гробница, на Велико Търново и София, на характерната ни кухня и непокътната природа.

Това е вторият материал, който испанското издание на популярното списание посвещава на страната ни. В края на м.г. "National Geographic" отдели централно място за най-старото съкровище в света от петото хилядолетие пр. н.е. – част от колекцията на варненския Археологически музей.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чаирските езера са като "супергерой" за природата

Чаирските езера са защитена местност в Западните Родопи, известна с естествено образували се свлачищни езера. Те са покрити с дебел торфен килим, а наоколо погледът се любува на зелени ливади и вековни смърчови гори. Намират се на 19 км източно от..

публикувано на 03.10.24 в 12:10

Мистичната българска пустиня - Побитите камъни са обвеяни в загадки

Те радват окото, сбъдват желания и лекуват. Хиляди пясъчни колони, малки и големи, наподобяващи хора, растения или митични животни, са осеяли обширна територия от 50 кв. км в околностите на град Варна. Произходът им до ден днешен не е напълно..

публикувано на 05.09.24 в 09:20

Пътувай бавно, почивай активно или как селският туризъм у нас навлезе в нова фаза

Стари български села с уютни къщи за гости, тишина, разходки сред природата и вкусна домашна храна. Селският туризъм се превръща в предпочитан форма на отдих, особено сред семейства и млади хора, които избират природосъобразния начин на..

публикувано на 27.08.24 в 10:15