Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да остават гимназистите в България, ще премахнат студентските такси

Снимка: mu-sofia.bg

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, в специалности с държавна субсидия. Това ще улесни достъпа до висше образование, независимо от социалния и финансов статус. Ще подпомогне и демографската политика. Заради голямата разлика в таксите за различните университети, териториалното разпределение на студентите и по специалности е неравномерно. От друга страна, редица европейски държави предлагат безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите ще направи българските висши училища по-привлекателни при избора на житейски път в чужбина, или в България, пише в мотивите за предложението. Разходите за обучението ще бъдат осигурявани от държавата. За да се случи това обаче, трябва да се приемат промени в Закона за висшето образование, които, по думите на премиера Николай Денков, ще бъдат качени днес за обществено обсъждане.


Необходимата сума за безплатното висше образование се изчислява между 120 и 150 млн. лева годишно. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година 2023 – 2024 г., уточни премиерът пред журналисти в Министерския съвет, съобщава БТА. 

Общият брой записани студенти в държавните висши училища през 2022/23 г. са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е бройката и за тази година, информира премиерът Денков.

Таксите за платено обучение в държавните и частните висши училища остават.

Премиерът Николай Денков

Целта е да няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, посочи Денков. По думите му, тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество. Образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност, допълни премиерът Денков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35