Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлии честват Освобождението с изложба за "аргонавтите на свободата"

Снимка: РИМ - Бургас

Изложбата "Аргонавти на свободата - Гарибалди и българите", посветена на 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество на Бургас, ще бъде открита днес в Историческия музей в града. Името ѝ заимства определението, което Джузепе Гарибалди дава за своите бойци по време на "Похода на Хилядата".

На осем пана посетителите ще намерят информация за българи, последователи на Гарибалди, както и за италианци гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.

Сред експонатите са фотографии на обединителя на Италия и на българските участници в гарибалдейското движение Георги Раковски, Димитър Общи, Хаджи Димитър и капитан Петко Войвода. Тук е и портретът на Джузепе Гарибалди, нарисуван от Алесандро Киарапа, който остава дарение за българите в знак на взаимно уважение и привързаност между двата народа. Интересен факт е, че италианският художник създава портрет и на българския революционер Васил Левски.

Акцент в изложбата са също личните вещи на Паскал Станини – гарибалдиец, който след Освобождението се установява в страната ни и работи като служител по ж.п. линията Русе – Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15