Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлии честват Освобождението с изложба за "аргонавтите на свободата"

Снимка: РИМ - Бургас

Изложбата "Аргонавти на свободата - Гарибалди и българите", посветена на 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество на Бургас, ще бъде открита днес в Историческия музей в града. Името ѝ заимства определението, което Джузепе Гарибалди дава за своите бойци по време на "Похода на Хилядата".

На осем пана посетителите ще намерят информация за българи, последователи на Гарибалди, както и за италианци гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.

Сред експонатите са фотографии на обединителя на Италия и на българските участници в гарибалдейското движение Георги Раковски, Димитър Общи, Хаджи Димитър и капитан Петко Войвода. Тук е и портретът на Джузепе Гарибалди, нарисуван от Алесандро Киарапа, който остава дарение за българите в знак на взаимно уважение и привързаност между двата народа. Интересен факт е, че италианският художник създава портрет и на българския революционер Васил Левски.

Акцент в изложбата са също личните вещи на Паскал Станини – гарибалдиец, който след Освобождението се установява в страната ни и работи като служител по ж.п. линията Русе – Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07