Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Снимка: Пресцентър на Министерството на външните работи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване зам.-външният министър Иван Кондов пред Съвета "Общи въпроси" на ЕС в Брюксел.

България подкрепя намерението на Еврокомисията да оттегли своето предложение по чл. 7 от Договора на ЕС срещу Полша, заради нарушения във върховенството на закона – стана ясно от изявлението на Кондов, предава БТА. Съветът започна подготовка за предстоящото в края юни редовно заседание на европейските лидери. Европейският съвет ще разгледа темите: Украйна; сигурност и отбрана; конкурентоспособност и капиталови пазари; външни отношения, Близък изток; конституиране на евронституциите след изборите за Европарламент. 

По темата Украйна ще се обсъди отбранителната подкрепа за Киев и използването на приходите от блокирани руски активи. "България очаква Европейският съвет да отправи силно послание за дългосрочна подкрепа в този труден период за Украйна. Следва да се работи за формулиране на стратегия на ЕС за Черноморския регион, включително с оглед променената ситуация вследствие от руската агресия срещу Украйна", каза Иван Кондов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатна разходка с екскурзовод по маршрута “Духовен път” в Несебър

По повод днешния Международен ден на солидарност на градовете – световно наследство, Музей “Старинен Несебър” и Община Несебър подаряват на туристите безплатна панорамна разходка с екскурзовод по маршрута “Духовен път”. Включилите се в тура, който..

публикувано на 08.09.24 в 07:00
Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. След като пред 1761 г. манастирът губи..

публикувано на 08.09.24 в 06:00

Топла неделя почти без валежи

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но почти няма да вали. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София – около 27°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 07.09.24 в 18:30