Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

Снимка: БТА

В събота, 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад и с него затоплянето ще продължи. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София – 28°.

В планините ще преобладава слънчево време. Във втората половина от деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в масивите в западната половина на страната, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 22°, на 2000 м – около 14°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, следобед с купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще бъдат от 24° по Северното до 31° по Южното Черноморие, а на морската вода – 18°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, по най-северното крайбрежие – 3 бала.

Над Балканския полуостров ще бъде предимно слънчево и още по-топло. В следобедните часове ще се развие купеста област, но само на отделни места ще превали и прегърми. В Букурещ ще бъде 33 градуса, в Атина – 31, в Белград – 30, в Истанбул – 29. 

В останалите части на Европа – над Пиренеите ще бъде слънчево, а над Британските острови ще има променлива облачност. Дъжд ще вали на Скандинавския полуостров, в Нидерландия, в Южна Франция и в Централна Европа. Над Източна Европа ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Без валежи ще остане в Източна Украйна. 

В Мадрид ще бъде 28 градуса, в Стокхолм и Санкт Петербург – 27, в Москва – 26, в Рим – 24, във Виена – 22, в Париж – 16, в Мюнхен – 15. 

Отвъд Океана – в Ню Йорк ще бъде 29 градуса, в Чикаго – 20, в Кейптаун – 17, в Мелбърн – 14.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35