Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с българските държавни институции и теми като образование, култура и наука, съобщи БТА.

Дерменджи се е срещнал и с директора на аенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, като е благодарил за организирания през април безплатен курс за професионално развитие на директорите от училищата в Тараклия, който се проведе в Благоевград. Манджукова отбеляза, че външно министерство и други български институции приемат заявления за различни проекти за финансиране всяка година, а качеството на подаденото заявление определя кой ще спечели подкрепа.


С директора на отдел "Азия и Източна Европа" Иван Павлов, във Министерството на външните работи Дерменджи е обсъдил и преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет, както и предоставената финансова помощ за довършване на строителството на нов хранителен блок в лицея в град Твърдица.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29