Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с българските държавни институции и теми като образование, култура и наука, съобщи БТА.

Дерменджи се е срещнал и с директора на аенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, като е благодарил за организирания през април безплатен курс за професионално развитие на директорите от училищата в Тараклия, който се проведе в Благоевград. Манджукова отбеляза, че външно министерство и други български институции приемат заявления за различни проекти за финансиране всяка година, а качеството на подаденото заявление определя кой ще спечели подкрепа.


С директора на отдел "Азия и Източна Европа" Иван Павлов, във Министерството на външните работи Дерменджи е обсъдил и преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет, както и предоставената финансова помощ за довършване на строителството на нов хранителен блок в лицея в град Твърдица.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Село Пустец в областта Мала Преспа

Резултатите от официалното преброяване са голям успех за българската общност в Албания

Българите са третото по численост малцинство в Албания – показват последните данни от преброяването на населението в балканската държава. Това са първите официални статистически данни за броя на българите там, тъй като малцинството ни беше официално..

публикувано на 03.07.24 в 15:30

Български абитуриенти от Молдова посетиха парламента и правителството в Кишинев

Българчета от Тараклия – випускници на лицеите в района, посетиха Министерството на образованието на Молдова. Опознавателната визита в държавната институция за групата младежи беше организирана от Неправителствена организация "Център за граждански..

публикувано на 03.07.24 в 10:08

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28