Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

Снимка: МВнР

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация “Пенчо Славейков”.

В поздравителния си адрес генералният консул Ана Паскалева подчерта значимостта на творчеството на Пенчо Славейков – основоположник на модерната българска литература, и нейното приобщаване към европейската проблематика. На паметника на Пенчо Славейков в града беше поднесен и венец.

Официалната програма продължи с лекция на доц. Емил Димитров на тема “Джакомо Леопарди и Пенчо Славейков” и представяне на скулптори от Адриан Новаков, чието дело е и пейката-паметник на поета в центъра на Милано.

Паметникът на Пенчо Славейков в Брунате е изработен от скулптора проф. Валентин Старчев. Той е издигнат през 2007 г. в двора на библиотеката на града, близо до емблематичната къща Беллависта, където поетът прекарва последните дни от живота си и умира едва 46-годишен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Немско-българско дружество „Дунав“, Дюселдорф/ Фейсбук

Открит урок по български народни танци в Дюселдорф

Немско-българското дружество "Дунав" в Дюселдорф, Германия, ще проведе открито занимание по народни танци на 16 август (петък). Това съобщават във Фейсбук от сдружението. Танцовото събитие ще бъде водено от Ирина Стефанова и е планирано да започне..

публикувано на 05.08.24 в 20:10

По трасграничен проект в Тараклия ще градят "Парк на мира"

В молдовския град Тараклия, в който живее предимно българско население, избраха името на новия парк, който предстои да бъде построен в близост до Тараклийския университет "Григорий Цамблак". Името бе избрано с онлайн-гласуване на два етапа...

публикувано на 01.08.24 в 12:56
Българчета от Молдова на екскурзия в България

Деца от Тараклия пътуват за вълнуваща екскурзия в България

Група от 14 деца от Тараклийски район в Молдова тръгнаха на вълнуваща екскурзия в България, където ще посетят исторически места в София и  сградата на Народното събрание, Рилския манастир и град Перник, похвалиха се във фейсбук от Асоциацията за..

публикувано на 31.07.24 в 18:09