Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Снимка: скрийншот

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват влияние върху изборите, които правим. Следователно, нашата подготвеност да използваме тези медии е от толкова голямо значение, колкото е четенето и писането – казват от СЕМ.

"Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо“ - казват организаторите на кампанията. Те припомнят, че всеки сам трябва да преценява, дали не е попаднал на подвеждаща или непроверена информацията.

Експертите ни съветват  да проверяваме всеки източник и да следим на кого се позова, а най-важното е, ако имаме съмнение за достоверността, да не споделяме никаква съмнителна информация.


За целта на инициативата СЕМ разпространява аудио и видео клип. Те са част от инициативата, в рамките на Меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност. Партньори в него са Министерството на културата, Съветът за електронни медии, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Коалицията за медийна грамотност в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда ,3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55