Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

Димитър Главчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на външните работи Мария Ангелиева, полк. Невяна Митева и Аделина Николова - зам.-министри на отбраната. 

По време на форума ще бъде отбелязана и 75-годишнината от основаването на НАТО. На срещата се очаква да бъдат взети решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион. 

В рамките на срещата е предвидено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Очаква се в американската столица да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тошко Йорданов

Политиците търсят изход от кризата със служебното правителство

"Това не бе никакъв председателски съвет. Той не може да реши нищо", заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според политика на срещата, свикана в парламента от "Продължаваме промяната – Демократична България"..

публикувано на 20.08.24 в 13:15

ГЕРБ искат оставка на вътрешния министър и бързо отиване на избори

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов категорично трябва да бъде освободен. Призовавам президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев да намерят формула, за да изберат някой приемлив и по най-бързия начин да отиваме на избори. За това..

публикувано на 20.08.24 в 11:16

Изборите се отлагат, президентът не прие проектокабинета “Кожарева”

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи и отказа да подпише указ за назначаване на служебно правителство, начело с Горица Грънчарова - Кожарева. Държавният глава поиска от номинираната за..

обновено на 19.08.24 в 16:24