Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

Димитър Главчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на външните работи Мария Ангелиева, полк. Невяна Митева и Аделина Николова - зам.-министри на отбраната. 

По време на форума ще бъде отбелязана и 75-годишнината от основаването на НАТО. На срещата се очаква да бъдат взети решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион. 

В рамките на срещата е предвидено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Очаква се в американската столица да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делегация на парламента на Северен Рейн-Вестфалия е в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с делегация на местния парламент на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, водена от председателя на Ландтага Андре Купер. Членовете на местния парламент, които представляват различни политически сили и..

публикувано на 29.08.24 в 15:51

Политиците в България все по-трудно успяват да управляват случващото се в страната

Вторият служебен кабинет, ръководен от Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание. Основна задача на екипа от служебни министри отново ще бъде провеждането на честни избори, като поредният предсрочен парламентарен вот е насрочен от..

публикувано на 28.08.24 в 12:15

Служебното правителство положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание, членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев , с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред народните представители.  В присъствието на..

публикувано на 27.08.24 в 11:42