Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

Димитър Главчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на външните работи Мария Ангелиева, полк. Невяна Митева и Аделина Николова - зам.-министри на отбраната. 

По време на форума ще бъде отбелязана и 75-годишнината от основаването на НАТО. На срещата се очаква да бъдат взети решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион. 

В рамките на срещата е предвидено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия. Очаква се в американската столица да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите на 27 октомври

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. От думите ѝ стана ясно, че отказ за регистрация е получила партия "Има..

публикувано на 17.09.24 в 15:47

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40