Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

Снимка: bas.bg

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона.

Българската база на остров Ливингстън

Това предвижда първият български полярен астрономически научноизследователски проект, наречен "Въздействие на слънчевата активност върху йоносферната динамика и потоците високоенергетични частици над Антарктида", който ще се осъществи през 2024-2025 г., съобщават от БАН. Научните експерименти ще помогнат да се изследват в пълнота слънчевите изригвания в периода на максимум на активност и техните ефекти върху земната система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16

300 военнослужещи на Фестивала на военните духови оркестри в Горна Оряховица

Горна Оряховица ще бъде домакин на Преглед на любителското творчество и Фестивал на военните духови оркестри на Сухопътните войски. От 18 до 20 септември в Летния театър в града с начален час 16.00 ч. среща ще си дадат военни формации и изпълнители от..

публикувано на 18.09.24 в 07:30

Kalimera Vratsa - във Враца започва фестивал, посветен на Гърция

Гръцката певица Ирини Пападопулу ще изнесе концерт тази вечер от 19.30 ч. на панаирната сцена пред стадион "Христо Ботев" във Враца. Събитието е в рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир и част от програмата по инициативата Kalimera..

публикувано на 18.09.24 в 07:10