Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукът на гайдата ще се носи над Илинденските поляни по случай събора в село Гела

Костадин Кисьов от Смолян
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

Петнайсетчасова програма с автентична родопска музика ще озвучи Илинденските поляни по случай традиционния събор в село Гела от днес до неделя. Очаква се гайдарското надсвирване, алеята на занаятите и конкурсът за най-дълго музициране на традиционния за Родопите инструмент да привлекат хиляди посетители.



В първата вечер ще се изявят певицата Ваня Въкова и оркестър “Евридика”.
В събота десетки гайдари от цялата страна ще премерят сили, а двамата победители ще бъдат предизвикани да поставят рекорд за книгата на Гинес за най-продължително свирене.

Съборът ще бъде закрит с концерт на различни формации и безплатни уроци по гайда.
Предвидена е също среща на стотици потомци на местни родове, както и представяне на деликатеси от родопската кухня и на екологично чисти храни от български семейни ферми.

Повече за магията на гайдата и защо свиренето на гайда не е привилегия само за мъже прочетете в следващата публикация:
Снимки: Божидар Чолаков - БНР-Кърджали, организатори на събора 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36
Кирил Маричков

Отиде си "щурецът" Кирил Маричков

Почина българският певец, китарист и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци, където рок музикантът е трябвало да има концерт с "Фондацията", съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Рок пътят на..

публикувано на 11.10.24 в 20:12

"Крадец на мечти"

Музиката на DARA е пъстра като самата нея - доказва го най-новият ѝ сингъл "Крадец на мечти". В него младата певица води откровен диалог с вътрешния си критик - онзи глас, който често ни руши и разколебава, но в същото време без милост ни тласка към..

публикувано на 11.10.24 в 10:15