Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Диалог" между корейка и българи в Русенската художествена галерия

Снимка: ruseartgallery.bg

Съвместната експозиция "Диалог" на Кънчо Кънев и Валери Лазаров с корейката Чой Джи Юн е представена в Художествената галерия в Русе.

"Светът изпитва жизнено важна нужда от диалог и толерантност. В тази напрегната международна обстановка хората имат нужда от общочовешка кауза, разтапяща преградите от студенина и разделение. Да дадем шанс на Надеждата, намираща път в идните поколения!“- пояснява Кънчо Кънев. Убеден е, че това общо представяне ще изгради мост между различните култури на този разнолик и уникален свят, съчетал в себе си толкова неподозирана и спотаена красота. "В картините зрителят ще види различни начини на интерпретация, различни техники и възприятия. Това ще бъде един спонтанен и търсен диалог между творци, колекционери, организатори и публика", казва българският творец.

Кънчо Кънев и колегата му Валери Лазаров се срещат за първи път през 1973 година, когато кандидатстват в класа по дърворезба в тогавашния техникум, понастоящем Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" в Русе. През последните две години двамата подреждат няколко съвместни изложби, съобщава БТА.

"Предчувствахме, че ще бъде вълнуващо с Чой Джи Юн да съчетаем нашите съвместни възгледи за всичко, което ни вълнува. Спонтанно избрахме името "Диалог" за изложбата. Желанието ни беше да съберем в една експозиция съвременно изкуство от различни континенти", пише в поканата към изложбата Кънчо Кънев. Той уточнява, че Чой Джи Юн е на 33 години. Родена е в Сеул, Южна Корея и обича да рисува, докато пътува по света. "Достави ми огромно удоволствие да рисуваме заедно в Хага. Чой най-много се задържа в Южна Корея и Ню Йорк. Напоследък доста е впечатлена от съвременната арт сцена в България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма „С лице надолу“

Българско кино за франкофони в София

Фестивалът на българското кино, който се провежда от 10 до 13 септември в Париж ще има своето продължение в София. Френският културен институт в българската столица ще представи на франкофонската аудитория у нас филми от фестивалната селекция през..

публикувано на 12.09.24 в 11:20

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35