Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Диалог" между корейка и българи в Русенската художествена галерия

Снимка: ruseartgallery.bg

Съвместната експозиция "Диалог" на Кънчо Кънев и Валери Лазаров с корейката Чой Джи Юн е представена в Художествената галерия в Русе.

"Светът изпитва жизнено важна нужда от диалог и толерантност. В тази напрегната международна обстановка хората имат нужда от общочовешка кауза, разтапяща преградите от студенина и разделение. Да дадем шанс на Надеждата, намираща път в идните поколения!“- пояснява Кънчо Кънев. Убеден е, че това общо представяне ще изгради мост между различните култури на този разнолик и уникален свят, съчетал в себе си толкова неподозирана и спотаена красота. "В картините зрителят ще види различни начини на интерпретация, различни техники и възприятия. Това ще бъде един спонтанен и търсен диалог между творци, колекционери, организатори и публика", казва българският творец.

Кънчо Кънев и колегата му Валери Лазаров се срещат за първи път през 1973 година, когато кандидатстват в класа по дърворезба в тогавашния техникум, понастоящем Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак" в Русе. През последните две години двамата подреждат няколко съвместни изложби, съобщава БТА.

"Предчувствахме, че ще бъде вълнуващо с Чой Джи Юн да съчетаем нашите съвместни възгледи за всичко, което ни вълнува. Спонтанно избрахме името "Диалог" за изложбата. Желанието ни беше да съберем в една експозиция съвременно изкуство от различни континенти", пише в поканата към изложбата Кънчо Кънев. Той уточнява, че Чой Джи Юн е на 33 години. Родена е в Сеул, Южна Корея и обича да рисува, докато пътува по света. "Достави ми огромно удоволствие да рисуваме заедно в Хага. Чой най-много се задържа в Южна Корея и Ню Йорк. Напоследък доста е впечатлена от съвременната арт сцена в България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00