Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция обяви данъчна война на евтините стоки от чужбина


Турция реши да вдигне значително данъците върху стоки, купени в чужбина. Необлагаемият лимит за стоки, купени извън страната, е намален от 150 на 30 евро (1098,87 TL). Това гласи указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, публикуван в турския "Държавен вестник" (Resmi Gazete). Разпоредбата влиза в сила от 21 август, съобщава TGRT Haber. Данъкът върху стоки, пристигащи от ЕС, се увеличава от 18% на 30%, а на тези от други страни - от 30% на 60%. Освен това трябва да се внимава закупеният продукт да не надвишава 30 кг. Ако продуктът надвиши 30 кг, той се облага с допълнително мито от 48%. "Тези, които пазаруват в онлайн сайтове като Temu и Amazon, вече няма да могат да пълнят кошниците си така, както преди!", отбелязва сайтът "Yeni Safak". "Вследствие на бързото нарастване на този внос, производителите, продавачите и търговските камари, търговско-промишлените камари се оплакват от загуба на продажби, производство и заетост", посочват сред аргументите за решението от Министерството на търговията на Турция.

Румъния търси начини да отложи закриването на въглищните централи


Румъния търси технически аргументи, за да отложи съгласувания с Европейската комисия срок за затваряне на въглищните централи, съобщава "Radio Romania International". Според министъра на енергетиката Себастиан Бурдужа страната се нуждае от повече време за преминаване към енергия от газ, тъй като към момента 15% от енергийното производство в Румъния е на основата на въглища. "Преди да затворим въглищните мощности трябва да ги заменим с газови. За съжаление, тези инвестиции не се развиват с темпото, което бихме желали", посочи Бурдужа при подписването на Меморандум за разбирателство за развитието на междусистемна връзка за природен газ между Румъния и Сърбия (част от проекта за газова връзка BRUA - България-Румъния-Унгария-Австрия).

Операторът на големия енергиен комплекс "Олтения" (Complexul Energetic Oltenia) планира да замени въглищните мощности с газови в Исалница и Турчени до 2026 г. Официално Румъния трябва да прекрати използването на въглища за производство на електроенергия през 2032 г., посочва сайтът 3e-news.

Руски строителен бум в Северен Кипър след войната в Украйна


Северен Кипър се превръща в привлекателна дестинация за руски капитали, особено след налагането на санкции срещу Русия, към които турската част от островната държава така и не се присъедини, пише българският сайт на "Дойче веле". Инвестира се в недвижими имоти. Ваканционни жилища никнат като гъби в градовете по крайбрежието на непризнатата Севернокипърска турска република. "Строителството е интензивно, защото търсенето е голямо", отбелязва казахът Олджаз Абдулхадов, отговарящ за руския пазар в агенция за луксозни недвижими имоти. По думите му, цените все още са сравнително умерени и атрактивни за представителите на средната класа, особено от държавите, чиито граждани нямат право да се движат без визи в Европа. От май обаче в Северен Кипър са в сила нови правила за покупката на недвижими имоти от чужденци. Вече трябва да е известно името на собственика, а собствеността е ограничена до едно жилище. Притесненията наместните власти са, че заради високото търсене цените на жилищата се вдигат неимоверно и стават непосилни при ниските местни заплати. 

Гърция отваря за туристите 18 морски фара на 18 август


Туристите ще могат да посетят 18 морски фара в Гърция, които отварят широко врати специално за 18 август - Световния ден на морските фарове, съобщиха от Генералния щаб на Военноморските сили на страната. Посетителите ще могат да се запознаят с ролята на фаровете за безопасността на корабоплаването и  значението им като част от културното наследство. Фаровете ще бъдат отворени за посещения от 10.00 до 14.00 ч. и от 17.00 до 20.00 ч., част от тях с достъп до кулата, а другите - без достъп. Фаровете се намират в Солун, Санторини, Фтиотида, Китира, Скопелос, Закинтос, Гитио, Лутраки, Лимнос, Парос, Александруполис, Лакония, Халкида, Евбея, Лефкада, Илия, Патра и Нафпактос.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: hurriyet.com.tr, bankwatch.org, telegraph.co.uk, greekcitytimes.com

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 15 октомври Албания започва преговори по същество за присъединяване към ЕС Постоянните представители на ЕС в Брюксел единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство. Началото ще е на 15 октомври с междуправителствена..

публикувано на 27.09.24 в 09:50

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

Външните министри на България, Румъния, Гърция и Хърватия традиционно се срещнаха в рамките на Общия дебат в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи външно министерство. Първите дипломати обсъдиха продължаващата война в Украйна и последиците за..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Предсрочни избори по никое време

От днес, 27 септември, България отново е в 30-дневна предизборна кампания. 28 партии и 11 коалиции подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие в поредните предсрочни парламентарни избори, като в крайна сметка за подкрепата..

публикувано на 27.09.24 в 06:15