Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графити училище във Варна преобръща представите на хората за този тип изкуство

Снимка: Българско Графити Училище

Още от 2019 г. във Варна функционира училище, чиято цел е да пребори стереотипите и представата за графитите като за нещо грозно, мръсно и неразбираемо. Подобно, разбира се, е и отношението към графити-артистите, които, в най-добрия случай, са смятани, да кажем, за "хора без работа, които само знаят да унищожават прясно боядисаните публични пространства". Истината е, че както повечето креативни професии, с които сме свикнали да живеем, този тип изкуство също може да се превърне в занаят.

Създадено във Варна, училището има за цел артистите, които умеят, да предават знанията на всички, които имат желание да усвоят тънкостите му. Обученията по време на срещите в графити училището протичат под формата на работилници на открито, преобразявайки градската среда.

"Всеки град има нужда от територия в центъра, която да е свободна за рисуване и по този начин да популяризира този вид изкуство" – споделя създателят му Дамян Николов, който многократно е внасял предложения до община Варна за превръщането на различни места от града в зони, свободни за рисуване. Досега обаче – без успех.

Снимки: Българско Графити Училище


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00