Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Снимка: bulgarianchurchlondon.co.uk

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания за Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон, Великобритания.

Работата по реконструкцията на храма стартира през ноември 2023 г. Очаква се ремонтът да бъде завършен през 2025 г. Това ще предостави възможност голямата българска общност във Великобритания да има свой собствен функциониращ храм (към настоящия момент православните ни сънародници се черкуват в храм на Вселенската патриаршия по договор до края на тази година). Обособяването на духовно средище е от ключово значение, тъй като поради липса на храм представителите на българската общност там посещават руски, сръбски и гръцки православни храмове, където попадат и под чужди политически влияния, пише правителствената пресслужба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16
Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30