Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон почина знаменитата пианистка Марта Деянова

Снимка: БТА-архив

На 77-години в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия.

От самото начало на професионалната си кариера Марта Деянова печели престижни конкурси, сред които златен медал на конкурса "Феручо Бузони" в Италия. Цигуларят и диригент Йехуди Менухин я нарича сензация в музиката и й предрича блестяща кариера, която се сбъдва.

Свири на престижни сцени, включително в Карнеги хол в Ню Йорк. През 1994 г. Марта Деянова емигрира във Великобритания и живее в Лондон, където интензивно концертира и записва музика. Прекратява кариерата си през 2000 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българо-британски благотворителен бал в Лондон

В Лондон днес ще се проведе традиционният Британско-български бизнес бал. Събитието с благотворителна кауза се организира от предприемача и PR експерт Евгени Минчев. Събраните средства от бала този път ще отидат за лечението на обгорели деца от..

публикувано на 12.10.24 в 08:10
Премиера на книгата в София

Двуезично издание разглежда културната дипломация на емигрантите ни в Аржентина

"Когато имаш ярък път пред себе си, пречките са като дребните песъчинки по него" – с тези думи започва прологът на книгата на Аксиния Иванова и Иван Цанков "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата емиграция" , представена в Българския..

публикувано на 10.10.24 в 21:42

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения..

публикувано на 10.10.24 в 17:49