Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискуваме да загубим 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

Людмила Петкова
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Страната ни може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране заради неприетите от парламента промени в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Можете да прецените за каква загуба става дума, защото ние все още сме на второ плащане и не можем да подадем искане за трето, за четвърто, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане”, заяви министърът.

Промените по плана трябва да бъдат изпратени до средата на октомври т.г., за да успее Европейската комисия да ги приеме. При евентуална загуба на финансирането средствата не се калкулират в проектобюджета за догодина, поясни Людмила Петкова. Тя допусна, че това може да застраши критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Тенев

Борсова платформа на българина Влад Тенев заработи на британския пазар

Американската платформа за борсова търговия "Робинхуд", основана от българина Владимир Тенев и съдружника му Байджу Бат от Индия, стартира маржин търговия във Великобритания, съобщават от компанията, цитирана от Си Ен Би Си (CNBC) и БТА...

публикувано на 21.10.24 в 18:06

“Фич Рейтингс”: Само ценовата стабилност спъва България за влизане в еврозоната

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Положителната перспектива отразява изгледите на..

публикувано на 19.10.24 в 11:53
Росен Карадимов

Технологичен гигант от Тайван иска да строи завод край Пловдив

Тайвански технологичен гигант преговаря за изграждането на голяма производствена база на територията на Тракия икономическа зона край Пловдив. Това съобщи министърът  на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се запозна с хода на..

публикувано на 16.10.24 в 18:44