Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Снимка: Президентство/БТА

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения. 


Сред инициативите, подкрепени от почетния консул, е разкриването на клона на българското неделно училище "Дора Габе" в Краков. Предоставеното безвъзмездно от Веслав Новак помещение за училището е и основно място за срещи на българската диаспора във воеводството. 

Веслав Новак бе домакин на среща, която президентът Радев проведе с почетните консули на България в Полша. В хода на разговора бяха обсъдени перспективите за съвместни полско-български проекти. В срещатаучастваха и почетните консули Витолд Карчевски от град Бялисток, Януш Затон от Катовице и Ян Стравински от Гданск.

Президентът Румен Радев оцени високо ангажираността и отдадеността на консулите в Полша, чиято дейност има важен принос в осъществяването на дейности в областта на икономиката, образованието, културата, туризма, регионалното сътрудничество и за цялостното развитие на двустранните отношения, предава БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марчел Чолаку и Николае Чука

По съседски: Събития с балкански адрес

Предизборен спор скара управляващите партии от голямата коалиция в Румъния Дв а месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния управляващите социалдемократи и либералите влязоха в спор. Поводът е решение на Конституционния съд, в..

публикувано на 11.10.24 в 11:20
Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:57
Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45