Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Снимка: Президентство/БТА

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения. 


Сред инициативите, подкрепени от почетния консул, е разкриването на клона на българското неделно училище "Дора Габе" в Краков. Предоставеното безвъзмездно от Веслав Новак помещение за училището е и основно място за срещи на българската диаспора във воеводството. 

Веслав Новак бе домакин на среща, която президентът Радев проведе с почетните консули на България в Полша. В хода на разговора бяха обсъдени перспективите за съвместни полско-български проекти. В срещатаучастваха и почетните консули Витолд Карчевски от град Бялисток, Януш Затон от Катовице и Ян Стравински от Гданск.

Президентът Румен Радев оцени високо ангажираността и отдадеността на консулите в Полша, чиято дейност има важен принос в осъществяването на дейности в областта на икономиката, образованието, културата, туризма, регионалното сътрудничество и за цялостното развитие на двустранните отношения, предава БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поредната група българи се завърна от Ливан

Още една група български граждани се прибра в родината рано тази сутрин от Ливан. Това е станало със съдействието на външното министерство, посолството на България в Бейрут и канадските ни партньори, съобщиха от МВнР. Още български граждани се..

публикувано на 06.10.24 в 08:41

Още български граждани се завърнаха от Ливан

Първата група български граждани, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра у нас през тази нощ, информираха от външното ни министерство. Това е станало в тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут и..

публикувано на 05.10.24 в 08:34
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Има потенциална опасност от мигрантска вълна

Потенциално има опасност от мигрантска вълна, заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което беше осъдена заплахата за страната ни от рязкото влошаване на средата за..

публикувано на 04.10.24 в 16:19