Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Комисията, която разследва авиокатастрофата, при която на 13 септември се разби на земята учебно-боен самолен L-39 в Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организацията на полета. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на пресконференция, на която представи резултатите от проверките. Пилотите са били в отлично психическо и здравно състояние. Не е имало проблем с авиационната техника, подчерта министърът. 

Комисията смята, че ситуацията се е развила от нормални до катастрофални нива. С въвеждането на самолета във вертикална фигура с тези параметри на самолета ситуацията се е превърнала в сложна. След като екипажът не е предприел действия за аварийно напускане на самолета, ситуацията се е превърнала в катастрофална. В заключение комисията е констатирала "поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж", предава БГНЕС.

Запрянов отбеляза, че това разследване е независимо от съдебното и досъдебното. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините, за да не допускаме повече такива инциденти. "Много пъти ме питате за оставки – имате право да задавате този въпрос, защото всеки трябва да носи своята отговорност, но министерството не е съд и не раздава присъди. След като стане ясна цялата информация, тогава ще говорим за кадрови смени", добави министърът, като обеща, че съвсем скоро ще оповести своите решения. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на Българска Академия на науките

Академиите на науките на Куба и България обединяват сили в решаването на глобални проблеми

Тази събота, 12 октомври, Българската академия на науките тържествено отбеляза 155-ата годишнина от основаването си с официален прием и концерт в Софийската опера и балет. Именно този специален случай, както и 64-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 15.10.24 в 15:25
Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47

Разходка с вързани очи по улиците на София показва колко е трудно придвижването за незрящите

15 октомври е Международен ден на белия бастун и всяка година привлича общественото внимание към предизвикателствата пред хората с увредено зрение и особено тяхната свързаност с обществото ни. Белият бастун е признат като знак за зрително..

публикувано на 15.10.24 в 09:10