Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрален спектакъл пресъздава преселването на бесарабските българи

Снимка: Дружество Родолюбец

Премиера на спектакъла „Историята на Вълковото семейство, или преселници“ по романа на Константин Петканов „Преселници", ще се състои тази вечер от 19,30 ч. в читалище „Славянска беседа 1880" (малката сцена на театър "Сълза и смях", ул. Георги С. Раковски 127) в София. Събитието е по повод Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

Романът на Константин Петканов „Преселници", издаден за първи път през 1936 г., разказва за драматичните събития, когато хиляди българи от Странджа, Сливен, Ямбол и околните села напускат родината, прогонени завинаги след Руско-турската война от 1828-1829 г.

Спектакълът е създаден от екип професионални творци и любители от България, Канада, Таврия и Бесарабия, обединили се, за да възкресят паметните исторически събития, по инициатива на дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Статков ,,Самодиви”

Художникът Румен Статков в нов "Танц" със своята публика

Той е художник, но и философ. Обича да разказва истории в цветове, но и да слуша такива в мелодии. Той е Румен Статков и само преди дни, на 17 октомври, представи най-новата си изложба озаглавена "Танц" в галерия "Нирвана" в София. "Това са картини,..

публикувано на 22.10.24 в 09:55
Радослав Спасов

Отиде си Радослав Спасов – операторът на "Време разделно" и куп емблематични български филми

Радослав Спасов, или Славчо, както го наричаха колегите му, е оператор на едни от най-известните български  филми: "Мера според мера", "Лачените обувки на незнайния воин", "Аватнаж", "Вилна зона", "Време разделно", "Служебно положение..

публикувано на 21.10.24 в 08:54

Изложба “Занаятчиите на София” разкрива невидими места в столицата

С изложба “Занаятчиите на София”, посветена на движимото културно наследство, ще завърши цикълът “Невидимата София” за настоящата година. Експозицията ще бъде открита днес в пространството на обновените Централни хали в столицата. “ През 2025 г. ще..

публикувано на 21.10.24 в 07:00