Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кукерски събор в Широка лъка прогонва злото и носи здраве и берекет

Снимка: Община Смолян

Кукерският празник "Песпонеделник", който се провежда в Широка лъка първата неделя на март, бележи края на зимата и началото на пролетта. Тогава под звуците на чанове и хлопки се изпълнява обред за прогонване на злото.

"И тази година за празника се очаква в родопското село да пристигнат хиляди гости от страната и чужбина", каза Виолета Филипова, експерт "Връзки с обществеността" в Община Смолян.


По традиция кукери, наречени песяци, посещават хорските домове, за да донесат здраве и берекет. След това те се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване. Вярва се, че ако те прескочи песяк, ще ти върви през цялата година.

В навечерието на празника бяха организирани концерти и изяви на самодейци – изложба с детски рисунки на тема "Кукери", както и "Екзархът – Спасител", представяне на битовата пиеса "Прошка", рецитация на стихове по повод националния празник 3 март, концерт на учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

Организатори на кукерския празник са Община Смолян, кметството в Широка лъка и Народното читалище "Екзарх Стефан – 1872".

Снимки: Община Смолян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30

Чехът Лудвик Куба посвещава том на народните песни по българските земи

В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..

публикувано на 28.04.25 в 14:50