Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кукерски събор в Широка лъка прогонва злото и носи здраве и берекет

Снимка: Община Смолян

Кукерският празник "Песпонеделник", който се провежда в Широка лъка първата неделя на март, бележи края на зимата и началото на пролетта. Тогава под звуците на чанове и хлопки се изпълнява обред за прогонване на злото.

"И тази година за празника се очаква в родопското село да пристигнат хиляди гости от страната и чужбина", каза Виолета Филипова, експерт "Връзки с обществеността" в Община Смолян.


По традиция кукери, наречени песяци, посещават хорските домове, за да донесат здраве и берекет. След това те се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване. Вярва се, че ако те прескочи песяк, ще ти върви през цялата година.

В навечерието на празника бяха организирани концерти и изяви на самодейци – изложба с детски рисунки на тема "Кукери", както и "Екзархът – Спасител", представяне на битовата пиеса "Прошка", рецитация на стихове по повод националния празник 3 март, концерт на учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

Организатори на кукерския празник са Община Смолян, кметството в Широка лъка и Народното читалище "Екзарх Стефан – 1872".

Снимки: Община Смолян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боб, наденица и фолклор – пъстър и вкусен празник в село Житница

Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..

публикувано на 07.09.25 в 07:15

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци: култура, вкус и родопски традиции

В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...

публикувано на 31.08.25 в 10:15

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55