Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Първокласниците са повече, учителите – достатъчно, засега

Снимка: Георги Нейков

Първокласниците в София за новата учебна година се очаква да бъдат 11 800 или с около 700 ученици повече от миналата учебна година, съобщи за БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалния инспекторат по образованието в София.
Това са "динамични данни", защото до последния ден преди началото на учебната година се записват учениците за първи клас, добави тя. В края на септември, когато се съгласува списък-образец 1, ще се знае окончателният брой на първокласниците в София, уточни Кастрева. По думите й има данни, че са се увеличили и учениците в София във ІІ клас заради семейства, дошли в столицата от страната, както и заради български семейства, завърнали се от чужбина.

Попитана дали има недостиг, както в предишни години на учители по чужди езици и по информационни технологии, Кастрева отговори, че за едно учителско място кандидатстват по много учители - някои от тях нямат опит, а други - са прекъснали да работят като педагози и сега се връщат към образователната система. Според нея и сега се търсят учители по чужди езици, по математика и по информационни технологии, а с въвеждането на целодневната организация на учебния процес, се търсят и възпитатели. Това са най-често обявяваните позиции, като свободни работни места за учители, заяви Кастрева. Тя обаче коментира, че засега няма данни за тревоги на директори на столични училища за невъзможност за обезпечаване на системата с педагогически кадри.

Всички договори за доставка в училищата в София на безплатните учебници и на училищната документация - дневници и материални книги, са изпълнени, съобщи Кастрева. Тя добави, че училищата трябва да създадат организация, за да могат учебниците да бъдат раздадени на учениците на първия учебен ден или на следващия ден. Безплатни учебници получават всички ученици в страната от І до VІІ клас в държавните, общинските и в частните училища.

И след началото на учебната година в училища в София ще има ремонти, които ще продължат, но те няма да попречат за нормалното започване и продължаване на учебния процес, заяви Кастрева. След 15 септември ще продължат ремонтите на физкултурните салони в 125-о училище, в 118-о училище и в Националната природо-математическа гимназия, а в 130-о училище продължава ремонтът на санитарните помещения.

В Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникация в столицата се укрепват стените на физкултурния салон. Има и ремонти на абонатните станции в училища, които са свързани с тяхното отопление - в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" и в Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов". Ще продължи ремонтът и в Националната гимназия за древни езици и култура, но учениците ще може да се обучават в близко общинско училище, за да не се наруши учебният процес, съобщи Кастрева.

През тази година целодневното обучение ще обхване и учениците в четвърти клас. С "нарастването" на класа намалява броят на желаещите ученици да посещават целодневно обучение в училище, като в отделните училища има различни практики, заяви началникът на образователния инспекторат. В София има училища, които са в стари сгради, които не могат да поемат целодневно обучение за всички ученици от І до ІV клас, затова родителите трябва да правят своя информиран избор за предпочитаните от тях училища, коментира Ваня Кастрева.

Първият учебен ден ще е на 16 септември и училищата ще решават в колко часа да го открият - това може да стане по тяхна преценка от 9.00 до 14.00 ч, обяви Кастрева.
За откриването на учебната година се запазва ритуалът за издигане на националното знаме, под звуците на химна, както и на посрещане на училищното знаме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

В район "Средец" започва повторно пръскане срещу кърлежи и комари

От края на август в район „Средец“ започва повторна обработка на междублокови пространства, паркове и градини срещу комари, кърлежи и гризачи, съобщиха от районната администрация. Изпълнителите предварително ще обозначават с табели третираните терени за вида обработка. Ще бъдат изписани използвания препарат, карантинен период, фирмата..

публикувано на 22.08.24 в 15:15

Започва реновиране на пътната маркировка и пешеходните пътеки в София

Започва обновяване на пътна маркировка и пешеходни пътеки в София. Столичната община завишава значително изискванията към изпълнителите на дейността . "Приоритетно дейностите по обновяване започват с пешеходните пътеки до детските градини и училищата, които искаме да възстановим по-скоро. Паралелно с тях ще се изпълнява маркировка на..

публикувано на 22.08.24 в 12:03
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Управителят на БНБ отказа да оглави служебен..

публикувано на 22.08.24 в 10:30

Аптекар в София е намушкан с нож, нападателят е заловен

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на бул. "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. В момента..

публикувано на 21.08.24 в 18:45

Изложба в Националната галерия в София ще представи изкуство, спасено от войната в Украйна

На изложба в Националната галерия - Двореца в София от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения), собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете Днипро, Лвов, Полтава и Одеса. Произведенията са спасени от зоната на военните действия с помощта на..

публикувано на 21.08.24 в 15:44
Стопкадър от срещата

Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София

В пряко включване по фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че има нова кауза - да се улесни движението на автомобили в София. Това става главна цел на столичната организация, съобщи Борисов като нарисува план пред бившия кмет Йорданка Фандъкова: "Ние искаме това! Другите могат да искат вътрешен министър, други - да искат външен министър. Ние..

публикувано на 21.08.24 в 12:47

Временно спират водата в ж.к. "Връбница" 1

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи в ж.к. "Връбница" 1, на 21 август 2024 г. ще бъде спряно водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. "Свети Мина" от бул. "Ломско шосе" до ул. "Лютиче". Ако строително-ремонтните дейности продължат повече от 12 часа "Софийска вода" ще осигурени алтернативно..

публикувано на 21.08.24 в 09:06