Тия Вълчева е от тях.
Тя живее в София, но преди 2 години открива благотворното влияние на лимеца. Общо взето сред търсещите здравословни форми на храна лимецът е хит. Нека кажем, че той е една от най-рано култивираните форми пшеница. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит.
Изследваните ДНК - отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха. В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция.
Интересното е, че лимецът е издръжливо растение. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо.
Геномът му е останал непроменен за векове.
Известно е, че съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове! Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот.
За първа поредна година в края на месеца ще се проведе и Празник на лимеца. Събитието е на 30 и 31 май в екоселищетокрай град Троян. На празника ще бъдат изнесени беседи за лимеца и здравословното хранене, а производители на здравословни храни ще сътворят богата кулинарна изложба-базар.
Защо лимецът е сред днешните суперхрани, къде се произвежда и защо не се третира с химически препарати? И как се прави питка от лимец – чуйте от Тия Вълчева.
Във вторник темите от деня в предаването "Форум" коментираха Любомир Карадимов - съосновател и управител на комуникационна агенция и Росен Юлиев - част от Комеди клуб. Заедно с водещия Лъчезар Христов, темите, които дискутираха днес, бяха: - Бойко Борисов от Пловдив: Ако не е ГЕРБ - няма еврозона! - За случая Явор Георгиев от..
Националната агенция за приходите, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха съвместни проверки за необосновано повишаване на цените от търговци, които използват въвеждането на еврото за спекула. Първата проверка се е състояла в началото на юни, в момента тече втора, каза пред Радио София директорът..
Тази вечер откриват изложбата "Метафора на паметта" на художничката Деница Тодорова в къща-музей "Вера Недкова". “Това е авторка, която не е толкова позната в България, тъй като от много години живее и твори в Белгия. Позиционирана е в Антверпен. Нейната изложба в къща-музей "Вера Недкова" е една доста по-сериозна като представяне изложба. Деница..
От началото на юни e в ход кампания на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица информира за движението на цените на основните хранителни стоки на едро. Целта е да се избегнат спекулациите с цифри и невярна информация в процеса по приемането на еврото. Гражданите могат онлайн да следят хода на цените, каза пред Радио..
Изложбата на визуалния артист Боян Монтеро "Das Gift“ ще се открие в Гьоте-институт на 19 юни, от 18.30 часа. Думата “Gift“ на съвременен немски означава "отрова“, но произлиза от старонемската дума за "подарък“. Тази драстична трансформация разкрива както лингвистичната, така и концептуалната сложност на думата, превръщайки я в интригуващ..
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
“Животът ме отведе към тази професия, тъй като много обичаме животните. Дълги години работих в корпоративни компании, но усещах, че трябва да правя нещо с ръцете си и нещо, което ми носи добавена стойност”, казва Мерилин Петрова , фризьор на домашни любимци. Тя разказа, че е видяла идеята в чужбина и след проучване на нашия пазар, разбира че..