Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарни тайни от Марлене Дитрих

Преди повече от 100 години, на 27-ми декември 1901г., на бял свят се появява най-голямата германска дива Марлене Дитрих. Като Лола в "Синият ангел" или с филми като "Свидетел на обвинението" тя си пробива сигурен и бляскав път в света на големите кино икони.

С шлагера "Лили Марлен" тя подкрепя американските войници на фронта, а след войната прави турнета като певица в големите метрополиси. Марлене Дитрих е актриса, майсторка на шансоните и жена вамп, но има и една по-непозната страната на нейните изяви.

Марлене е обожавала да готви. В Холивуд например, често са и гостували хора като Били Уайлдер и Чарлз Лотън, за да се наслаждават на нейното готварско изкуство. Родената в Берлин Дитрих винаги е била готова да си спретне "нещо вкусно".

Има много рецепти, които е обичала да готви Марлене, но една от любимите била традиционната берлинска супа от грах с джолан, пълнена гъска, касоле (фр. "Cassoulet), типично ястие за Южна Франция, в което има наденички, гъше месо, патица, свински кожички и бял боб, сготвени в сос с трюфели.

Марлене е била почитателка и на палачинките с накиснати ягоди в коняк Grand Marnier, които са били често приготвяни в готварския й план.

Войниците на фронта също са опитвали от сготвения от нея гулаш, а филмовите екипи с топъл бульон. Марлене е обичала да готви във всички възрасти и във всички житейски ситуации. В Германия е издадена и книга с готварски тайни на германската дива, която се казва "Марлене Дитрих: една различна книга с рецепти".

В нея има 15 кратки глави, написани от Георг Вет, в които по вълнуващ начин се  разказват истории и анекдоти като картина на живота на жена, чиято кариера върви ръка за ръка с хранителните навици и любовта към яденето и готвенето.

Авторът е изследвал дълго време архиви и интервюта на Дитрих, между които е открил дори и материали за кухненските й престилки. В изследванията си Вет се среща с последния личен готвач на Марлене в Париж - Маркус Ауер, чийто рецепти и менюта за германската дива са публикувани изобщо за първи път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Панайотов: И най-малката лавина може да доведе до лоши последствия

Дори и най-малката лавина може да се доведе до лоши последствия. Има ли сняг, хората вече трябва да внимават за лавини, предупреди в ефира на БНР-Радио София Момчил Панайотов , председател на Българската асоциация за ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). "Не е лесно да се дадат правила за поведение. Когато правим курсове или..

публикувано на 20.11.24 в 16:08

Христо Панчугов: Нямаме дори процедура за изход от сегашния политически блокаж

И поредният провал за избор на председател на Народното събрание се дължи на липса на разговор по същество – има ли необходимост България да бъде управлявана по някакъв начин. Позиционната война е закрила хоризонта на утрешния ден. Политически сили и фигури демонстрират сила или превъзходство, вместо да се търсят допирни точки и воля..

публикувано на 20.11.24 в 15:25

Българи печелят второ място на престижен светлинен конкурс в Токио

Българският екип , който представи своя авторски 3D мапинг на международния конкурс за светлинни инсталации в Япония, бе отличен с второ място. В състезанието се включиха 278 участници от 56 държави , от които 18 бяха поканени да прожектират творбите си, като финалисти във фестивала Tokyo Lights, който се провежда всяка година на фасадата..

публикувано на 20.11.24 в 14:39
Дъбът от с. Насалевци, община Трън, победител през 2016 г

В ход са номинациите за най-забележително дърво с история в конкурса "Дърво с корен"

В предаването "Радиокафе“ обръщаме поглед към зеленото богатство на София и на страната ни, което понякога считаме за даденост и не съумяваме да оценим. С тази цел е създаден и конкурсът “Дърво с корен“ на фондация “Екообщност“, който всяка година призовава да номинираме дървета, свързани с родовата ни история, с разкази на по-възрастни..

публикувано на 20.11.24 в 13:41

Пазителите на градския дух в изложбата "Занаятчиите на София"

От 21 ноември до 5 декември 2024 г. в емблематичните за София Централни хали, се открива петата от поредицата изложби "Невидима София". Последната изложба от цикъла е посветена на "Занаятчиите на София". Организатор е медията за изкуство и култура "Програмата", които целят да покажат хората, които пазят духа на града, вдъхвайки живот на традициите...

публикувано на 20.11.24 в 12:03
Павел Вежинов

В Столичната библиотека отбелязваме 110 г. от рождението на Павел Вежинов

На 9 ноември се навършиха 110 години от рождението на българския белетрист,  публицист, журналист и сценарист Павел Вежинов, създал едни от най-ярките модерни творби в българската литература от втората половина на миналия век, актуални и днес, когато са изминали малко над 40 години от смъртта му. Той е един от най-продуктивните превеждани,..

публикувано на 20.11.24 в 11:30