Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пивоварите отбелязват професионалния си празник

На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник, тъй като преди 20 години, игуменът на Бачковския манастир епископ Наум избира пророк Илия за техен покровител. По стара българска традиция, на този ден се приготвя пиво, от което човек не се напива.

Близо 80% от пълнолетните българи предпочитат да консумират пенливата течност, показват данни на Съюза на пивоварите у нас. Годишната консумация на глава от населението през 2014 г. е била 72 литра, което се равнява на 218 чаши от 330 милилитра. Не защото е модерно, а защото е полезно да пиеш бира, смята изп. директор на съюза Ивана Радомирова.

„Пивото съдържа много антиоксиданти, витамини и при една умерена консумация може да е абсолютно съвместимо със здравословния начин на живот на съвременния човек, с активността и динамиката на нашето ежедневие.“

Препоръчителният дневен прием за жените е между 500 и 550 мл, а за мъжете 1000 - 1100 мл и то не повече от пет дни в седмицата. У нас има десетки видове бира, които се произвеждат и внасят, но ние оставаме традиционалисти и предпочитаме светлото пиво.

През тази година Съюзът на пививарите фокусира дейността си към общоевропейската кампания Love Beer за популяризиране на модерната бирена кулутра. На преден план се извеждат ценните характеристики на бирата като натурална, нискокалорична и подходяща не само за мъжете, но и за жените напитка.

Повече подробности за най-консумираната алкохолна напитка у нас от репортера Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32