Сливовата ракия е една от традиционните напитки за нас, българите. Любопитното обаче е, че някога, а пък на много места и днес, ракията участва в различни обреди, свръзани с жизнения и календарния цикъл. Така например, ракия се затваря при раждането на дете и се отваря за неговата сватба, а трапезите за годеж, сватба и дори погребение не минават без нея. Според по-запознати с историята на ракията, дестилирането на спиртни напитки по българските земи датира от османския период. Качествената ракия се произвежда чрез ферментация на хубави и зрели плодове в дървена каца. След това ракията се вари в казан и отлежава в буре.
В Троянския регион домашното и фабричното производство на сливова ракия има богата история. Особено известна е билковата сливова ракия на Троянския манастир. Знаете, освен като религиозно и просветно огнище, светата обител е известна и с развитото си земеделие и животновъдство, а особено овощарството и специално отглеждането на сливи. Открай време от плодовете на сливата монасите в Троянския манастир произвеждали ракия, отличаваща се със завидно качество. Нещо повече, през 1894 г. те участват с ракия - собствено производство, в Анверската изложба в Белгия и са отличени с бронзов медал и диплом. Традицията се спазва и досега. И действително сливовата ракия, която се произвежда в Троянския манастир, е изключително пивка и с високо качество - приятна на вкус, с дъх на натурални зрели троянски сливи и цвят на кехлибар. Сега в манастира може да се опита от нея, но това става само при специални поводи и при посрещането на гости - обясни епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. Все пак епископ Сионий обясни как се произвежда ракията в Троянския манастир и макар че „Балканът пази своите тайни“ разбрахме, че билките, които се слагат в ракията спомагат за нейните лечебни свойства.
С подобна ракия черпи своите гости и кметът на община Троян Донка Михайлова. От нея научихме, че троянската сливова се вари през пролетта и е сравнително слаба, но пивка ракия.
За прословутата "троянска сливовица" и традицията, свързана с нея, разказва Красимир Мартинов.
Коментатори във "Форум" тази седмица са икономистът и доктор по политология д-р Галя Манчева и оперативният директор на JA Bulgaria Ирина Илиева. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха днес, бяха: - Софийският градски съд потвърди постоянния арест и на четиримата задържани при протеста на партия "Възраждане" на 22..
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
За втора поредна година Компас събира млади хора и водещи компании в интерактивна бизнес игра. Компас 2025: практическо бизнес предизвикателство се организира от Тук-Там и ще се проведе на 13 март в Planet Schwarz Tech Theatre. Инициативата предоставя възможност на участниците да развият ключови умения и да изградят ценни контакти както с..
През 2024 г. заетостта в столичните хотели достигна нивата отпреди пандемията, каза пред Радио София Мартина Божанска - генерален мениджър на един от големите хотели в столицата. "За София повишението през 2024 г., спрямо 2023 г., е около 8%-10%, за хотели от категория 4 и 5 звезди. В страната средно се движи около 50% заетостта. За София е..
78% от водачите на МПС използват мобилни устройства по време на шофиране , а 14% от тях си признават, че са участвали в ПТП по време на използване на мобилен телефон. Това показва проучване на Института за пътна безопасност (ИПБ), проведено от 4 до 20 януари т.г. с 808 водачи на МПС в София, Варна, Бургас и Пловдив . Експертите от ИПБ..
Липсата на персонал е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени българските хотелиери. Това каза пред Радио София Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Проблемът се задълбочава през последните години, като пред него са изправени хотелите в световен мащаб, добави той...
"Без всякакво съмнение може да се каже, че "Цветята на нациите" представлява един автентичен шедьовър." Това казва Бернар Ардура - почетен председател на Папския комитет за исторически науки за една книга, написана (макар и на италиански) от българин. А той работи основно в Италия, от 18-годишен иска и по-късно се занимава с дипломация..