Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Троянската сливова - от ценители за ценители

Снимка: zdrave.rozali.com

Сливовата ракия е една от традиционните напитки за нас, българите. Любопитното обаче е, че някога, а пък на много места и днес, ракията участва в различни обреди, свръзани с жизнения и календарния цикъл. Така например, ракия се затваря при раждането на дете и се отваря за неговата сватба, а трапезите за годеж, сватба и дори погребение не минават без нея. Според по-запознати с историята на ракията, дестилирането на спиртни напитки по българските земи датира от османския период. Качествената ракия се произвежда чрез ферментация на хубави и зрели плодове в дървена каца. След това ракията се вари в казан и отлежава в буре.

В Троянския регион домашното и фабричното производство на сливова ракия има богата история. Особено известна е билковата сливова ракия на Троянския манастир. Знаете, освен като религиозно и просветно огнище, светата обител е известна и с развитото си земеделие и животновъдство, а особено овощарството и специално отглеждането на сливи. Открай време от плодовете на сливата монасите в Троянския манастир произвеждали ракия, отличаваща се със завидно качество. Нещо повече, през 1894 г. те участват с ракия - собствено производство, в Анверската изложба в Белгия и са отличени с бронзов медал и диплом. Традицията се спазва и досега. И действително сливовата ракия, която се произвежда в Троянския манастир, е изключително пивка и с високо качество - приятна на вкус, с дъх на натурални зрели троянски сливи и цвят на кехлибар. Сега в манастира може да се опита от нея, но това става само при специални поводи и при посрещането на гости - обясни епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. Все пак епископ Сионий обясни как се произвежда ракията в Троянския манастир и макар че „Балканът пази своите тайни“ разбрахме, че билките, които се слагат в ракията спомагат за нейните лечебни свойства.

С подобна ракия черпи своите гости и кметът на община Троян Донка Михайлова. От нея научихме, че троянската сливова се вари през пролетта и е сравнително слаба, но пивка ракия.

За прословутата "троянска сливовица" и традицията, свързана с нея, разказва Красимир Мартинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо фирми са против цветните контейнери да са с по-големи отвори?

Броят на контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки зависи от регистрираните жители на постоянен адрес. Ако се окаже, че са малко – например в бързо развиващи се квартали или по Витошката яка, може причината да е, че там живеят повече хора, отколкото са регистрирани официално. Това разясни пред БНР-Радио София Георги..

публикувано на 20.01.25 в 09:12

Слънцето над София няма да топли

Днес в повечето райони ще е предимно слънчево, но на места в котловините и в равнините ще се задържи мъгливо. След обяд временно видимостта ще се подобрява, но от югозапад облачността, средна и висока, ще се увеличава. Почти тихо време. Максималните температури ще бъдат между 6° и 11°, значително по-ниски в районите с трайна мъгла, в София - около..

публикувано на 20.01.25 в 07:15
Виктория Катранова

Наздраве за болката и за тъгата

С нас е поетесата, радио и телевизионен журналист Виктория Катранова: "Аз съм невероятен оптимист. Първите ми журналистически изяви бяха като студент, сътрудник в БНР - детските и младежки предавания, после Предаване за столицата. Срещнах се с доста интересни хора, от които научих много неща. Когато минавам покрай БНР сърцето ми бие по-бързо.  Освен..

публикувано на 19.01.25 в 11:28
Златна Костова

Златна Костова: талантът е да имаш нюх

Златна Костова е журналист, когото повечето познават като преводач - достатъчно е да кажете "дубрютру", за да се разбере словотворчеството ѝ, в случая в култовия сериал на ВВС "Ало, ало": "Както винаги предизвикателствата пред журналиста и преводача стават все по-големи заради навлизането на ИИ. Но преводачите на художествени произведения не са..

публикувано на 19.01.25 в 11:06
Ралица Мавродиева

Цьолиакия: болест, която удря социалния живот

Ралица Мавродиева ни обяснява  каква болест е цьолиакията: "Част съм от Асоциацията цьолиакия и майка на дете с цьолиакия. Това е автоимунно заболяване за цял живот, това е реакция към протеина на глутена. При прием на глутен се засяга лигавицата на тънкото черво. Тялото не се храни. Симптомите често се бъркат с други заболявания. Изследванията са..

публикувано на 19.01.25 в 10:26

Магията е в звукоизвличането

Народната певица Руслана Аспарухова от „Мистерията на българските гласове“ ни разказва за очакванията ѝ за годината, които идва и за нещата, през които е преминала: "На всекиму да се случват все хубави неща. Много непринудено и по-детски чисто се присъединих към репетициите, на които ни покани един диригент в малките класове. И до ден-днешен обичам..

публикувано на 19.01.25 в 09:57
Иван Симов на технически съвет

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, Първо студио

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Запис от разговор с инж. Симов ни предостави друг емблематичен..

публикувано на 18.01.25 в 16:00