Сливовата ракия е една от традиционните напитки за нас, българите. Любопитното обаче е, че някога, а пък на много места и днес, ракията участва в различни обреди, свръзани с жизнения и календарния цикъл. Така например, ракия се затваря при раждането на дете и се отваря за неговата сватба, а трапезите за годеж, сватба и дори погребение не минават без нея. Според по-запознати с историята на ракията, дестилирането на спиртни напитки по българските земи датира от османския период. Качествената ракия се произвежда чрез ферментация на хубави и зрели плодове в дървена каца. След това ракията се вари в казан и отлежава в буре.
В Троянския регион домашното и фабричното производство на сливова ракия има богата история. Особено известна е билковата сливова ракия на Троянския манастир. Знаете, освен като религиозно и просветно огнище, светата обител е известна и с развитото си земеделие и животновъдство, а особено овощарството и специално отглеждането на сливи. Открай време от плодовете на сливата монасите в Троянския манастир произвеждали ракия, отличаваща се със завидно качество. Нещо повече, през 1894 г. те участват с ракия - собствено производство, в Анверската изложба в Белгия и са отличени с бронзов медал и диплом. Традицията се спазва и досега. И действително сливовата ракия, която се произвежда в Троянския манастир, е изключително пивка и с високо качество - приятна на вкус, с дъх на натурални зрели троянски сливи и цвят на кехлибар. Сега в манастира може да се опита от нея, но това става само при специални поводи и при посрещането на гости - обясни епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. Все пак епископ Сионий обясни как се произвежда ракията в Троянския манастир и макар че „Балканът пази своите тайни“ разбрахме, че билките, които се слагат в ракията спомагат за нейните лечебни свойства.
С подобна ракия черпи своите гости и кметът на община Троян Донка Михайлова. От нея научихме, че троянската сливова се вари през пролетта и е сравнително слаба, но пивка ракия.
За прословутата "троянска сливовица" и традицията, свързана с нея, разказва Красимир Мартинов.
От 21 ноември до 5 декември 2024 г. в емблематичните за София Централни хали, се открива петата от поредицата изложби "Невидима София". Последната изложба от цикъла е посветена на "Занаятчиите на София". Организатор е медията за изкуство и култура "Програмата", които целят да покажат хората, които пазят духа на града, вдъхвайки живот на традициите...
На 9 ноември се навършиха 110 години от рождението на българския белетрист, публицист, журналист и сценарист Павел Вежинов, създал едни от най-ярките модерни творби в българската литература от втората половина на миналия век, актуални и днес, когато са изминали малко над 40 години от смъртта му. Той е един от най-продуктивните превеждани,..
Фини прахови частици, азотен диоксид и застой на въздушните маси в софийската котловина – проблем познат още под името "смог". С настъпването на зимните месеци милиони граждани у нас се сблъскват със задушаващата атмосфера на големия град, която в някои случаи се оказва не просто опасна за здравето, но и смъртоносна. В мисията за контрол на..
По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..
Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..
Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища; Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..
Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...