Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли общинските съветници да получават възнаграждение или трябва да се откажат?

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Ако си избран да решаваш бъдещето на един град, парите ли са по-важни или принципите?

Според Закона за местната администрация и местното самоуправление имат право на възнаграждение. Според същия закон съветниците в общини с население над 100 000 жители могат да получават до 70% от заплатата на председателя на общинския съвет. За по-малките общини - съветниците ще могат да получават до 70% от средната месечна заплата в общинската администрация. Средно около три-четири пъти нараснаха заплатите на общинските съветници през миналата година, до 700 лв. в зависимост от града. 

Като най-голям град в страната столичните общински съветници получаваха досега, а може би и сега най-високи заплати. Те взимат до 70% от заплатата на председателя, което е около 1170 лв., но при условие, че редовно посещават сесии и заседанията на постоянните комисии.

Добрина Добрева попита: „Трябва ли общинските съветници да получават възнаграждение или трябва да се откажат?“.

Чуйте мнението на столичани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Сградата на общинската администрация в Кюстендил

Съветник не се става заради възнаграждението, а за да се решават проблемите на общината

Първата докладна записка, внесена за гласуване в новия общински съвет на Кюстендил е с предложение членовете на градския парламент да получават символичното възнаграждение от 1 стотинка за участието си в заседанията. Спестените от заплати средства ще..

публикувано на 03.11.15 в 10:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Стойчева: Стартъп културата е част от моето ДНК

Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ т я разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна..

публикувано на 18.09.24 в 18:09

Септември е месец на осведоменост за рака при децата

Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата. Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя..

публикувано на 18.09.24 в 17:55

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното..

публикувано на 18.09.24 в 16:32
Стани Милев(вдясно)

"Криейтив бъз“ и ролята на държавата в творческо-креативната индустрия у нас

Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и..

публикувано на 18.09.24 в 16:26
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите ни очаква още от същото

След изборите ни очаква още от същото, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Според него не се очакват съществени промени. „Няма да бъде съставено устойчиво правителство, ако въобще..

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Променя ли изкуственият интелект стандартите за красота?

Екипът на предаването "Радиокафе" днес е в Интер Експо Център, където излъчваме на живо от събитието "Тук-там Кошер" - кошер от жужащи, добри енергии, на бизнеса, на  младите хора, които живеят и работят в България, или живеят и работят в чужбина...

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Интер Експо Център

Форумът "Тук-Там Кошер" събира 150 компании

Друг лектор, Борислав Василев също се включи с тема за управлението на знанието във времената на дигитална трансформация. "Дигиталната трансформация много често се бърка с термина "дигитализация". Дигитализацията е просто преминаване от..

публикувано на 18.09.24 в 12:55