Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект вече оказва реално въздействие върху трудовия пазар

Изкуственият интелект вече оказва реално въздействие върху трудовия пазар и променя начина, по който хората работят, учат и се преквалифицират. Той създава нова ера на кариерния преход, която поставя хората пред безпрецедентно предизвикателство -..

публикувано на 14.10.25 в 17:55

Проф. Симеон Стоянов: Едно от големите предизвикателства пред "умните градове" е събирането на данни

Тази вечер (14 октовмри), от 18.30 часа, в зала "Джон Атанасов“ на София Тех Парк ще се проведе шестото издание на Tech Park Talks, този път на тема Smart Cities: The Future of Us – Where Technology Meets Humanity ("Умни градове: Нашето бъдеще –..

публикувано на 14.10.25 в 16:43
Димитър Кенаров

Димитър Кенаров с нова поетична книга "Разораните градини на любовта"

Литературни пътешествия ни срещат и събират с Димитър Кенаров и неговата поетична книга “Разораните градини на любовта“. Той дълго мисли върху заглавието, консултира се и с приятели. “Градината е един много класически топус в поезията,..

публикувано на 14.10.25 в 16:03

Симулационна работилница за студенти за устойчиви и зелени модели на поведение

Работилница за студенти, на която да представят своите иновативни и най-вече устойчиви решения за града, а и света, в който живеем, се проведе днес в Стопанския факултет на Софийския университет. Събитието е част от проект на фондация "Каузи“..

публикувано на 14.10.25 в 15:47

Международният фестивал "Не сте сами" събира за срещи и дискусии артисти и културни дейци

Международният фестивал "Не сте сами" (You Are Not Alone) ще се проведе между 16 октомври и 16 ноември в РЦСИ "Топлоцентрала". Фестивалът празнува хореографията и меката съпротива, със селекция от танцови представления, срещи и дискусии между артисти..

публикувано на 14.10.25 в 15:41

Създадоха сайт, който показва къде има контейнери за отпадъци в София

Кризата с боклука в столичните райони "Красно село” и "Люлин” стана двигател за създаването на интерактивна карта - сайт, който показва къде има контейнери за отпадъци. Идеята е на 31-годишния Красимир Коцев, който е основател на компания за..

публикувано на 14.10.25 в 14:53
Ралица Мерджанова и Александър Чобанов

Вторият български мюзикъл "Тайната на музиката" разказва емоционална история от 90-те

“Музиката изразява това, което не може да бъде казано с думи и онова, което не може да остане недоизказано“ – Виктор Юго. Вълнуваща оригинална музика на живо и изключително силна емоционална история за българския преход от 90-те..

публикувано на 14.10.25 в 14:24