Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дишам свободно"

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

Снимка: БГНЕС

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. По повод Световен ден за борба с болестта - 16 ноември, специалисти и пациентски организации обединиха усилия в национална информационна кампания под надслов „Дишам свободно", която продължава до края на месеца.

Хроничната обструктивна белодробна болест може да протича подмолно


В началните стадии самите пациенти може да не обърнат внимание на симптомите, а колкото по-рано бъде открито заболяването, толкова по-ефективно е лечението. Затова специалистите призовават да не пренебрегваме сутрешната кашлица и лесната умора.
При развитие на болестта, свързана с непрекъснат недостиг на кислород, започват да страдат и други органи - стига се до проблеми с паметта, дори личностни промени. А сред основните причини са мръсният въздух и тютюнопушенето. Златният стандарт за диагностициране на заболяването е чрез измерване на показателите на дишането, т. нар. спирометрия. Защо тогава заболяването не се открива навреме?

пирометрията не е скъпо изследване, но не е електрокардиограма... Правенето на кардиограма от специалистите в доболничната дейност е високоспециализирана дейност, докато спирометрията не е маркирана от НЗОК като високоспециализирана дейност и поради тази причина не се прави масов скрининг... Белодробните специалисти имат спирометри, успяват да закупят и да работят с тях", посочи пред Радио София проф. Огнян Георгиев -  ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския университет в София, началник на едноименната клиника в Александровска болница и председател на фондация "Наука и здраве".

Хората смятат, че задухът е възрастова особеност


Снимка"Тъй като за хронична обструктивна белодробна болест говорим след 40-годишна възраст, когато пациентите са натрупали т. нар. пакет от години тютюнопушене. Смятат, че увеличената сутрешна кашлица при тях е т. нар. тютюнджийска кашлица и че е нещо нормално. Кашлицата по-добре я възприемат и не й обръщат внимание, но когато се появи задухът - особено в началото при физическо усилие  не могат да качват повече от 5-6 стъпала и да извършват обичайните си физически дейности), тогава чак им светла червената лампа и търсят медицинска помощ. И то не всички", посочи специалистът. По думите му, има случаи на пациенти, които са живели със заболяването поне 20 години

ХОББ обаче не е еднородно заболяване


"При част от пациентите върви галопиращо докато приключат земния си път. Друга част, благодарение на медикаментите, се поддържат добре. Има и малка част, които имат оплаквания, но заболяването е по-спокойно. Тенденцията на Европейското респираторно дружество е да се измести даването на медикаменти към първите фази. Новата тенденция е, че още тогава трябва да се започне, фармацевтичната индустрия е много добра. Смея да твърдя, че в България добре се реимбурсират - НЗОК дава между 75 и 100%, което не е лошо", каза проф. Георгиев. Той посочи, че има европейски страни, в които процентът е по-нисък. Достъпът до медикаменти на пациентите с много широк - у нас се предлагат най-съвременните лекарства.

Още за лечението и за възможните рискове - чуйте интервюто с проф. Огнян Георгиев!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Къде да оставим кучето си, когато сме на почивка

Kак да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? Съвет даде експертът от екипа на фондация "Четири лапи" Антония Рикова. По думите й акцентът е върху кучетата, защото котките и другите домашни любимци така или иначе си остават вкъщи, като за тях вариантът е да намерим някой, който да се грижи за тях. "Хубаво би..

публикувано на 22.08.24 в 09:17

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи в София

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи предстоят в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина", съобщиха от Столичната община. Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:44

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:55