Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтите се сбъдват в „Шарената къща“

7
Екипът на "Шарената къща"
Снимка: Олга Добрева

Младежите от наблюдавано жилище „Шарената къща“  в село Лозен направиха свое Коледно парти заедно с бивши потребители на социалната услуга, колеги, партньори, приятели и съмишленици.

В наблюдаваното жилище се настаняват младежи между 18 и 29 години, напуснали социални домове. Максималният срок, в който могат да останат е 2 години. Идеята е младите хора да получат подслон и подкрепа, докато си стъпят на краката. „Шарената къща“ отваря врати през 2012 година по инициатива на БЧК с финансовата подкрепа на датска благотворителна организация. В последствие издръжката на жилището се поема от Столичната община. В момента в къщата живеят 7 младежи- 3 момичета и 4 момчета.

Нашите младежи абсолютно сами украсиха елхата и започваме Коледа с много добро настроение, каза Владимир Иванов- управител на „Шарената къща“.

Тук се учим на самостоятелен живот, на основни неща, понякога и като ценности и като правила и като начини на случване в живота. Много от нашите младежи все още не са завършили средното си образование, други пък веднага започват да учат висше, обяснява Владимир Иванов.

В „Шарената къща“ с младежите работят социален работник и психолог, които им помагат да се адаптират по-лесно в заобикалящата ги нова среда, след като са напуснали институциите. В жилището има правилник, който се спазва строго, а съквартирантите си поделят задълженията по чистенето и готвенето в домакинството.

Чувствам се доста добре. В началото имах големи притеснения, тъй като идвам в нов град, начало на студентските години, казва Розалина. Момичето идва от Търговище и в момента е следва „Архивистика и документалистика“ в Библиотекарския университет. Тя е жител на къщата от два месеца.

Любо е един от най-дългогодишните обитатели на „Шарената къща“. Той идва през 2015 година. Беше ми много трудно, бях на улицата, бях в една изоставена къща. Събирах се с всякакви хора с проблеми, с зависимости, самият аз бях такъв, разказва 23 годишния младеж. 

Дошъл в Шарената къща благодарение на социален работник, който му помогнал да кандидатства за място. След като издържал всички изпити и медицински прегледи Любо е настанен в една от стаите на жилището. Днес той е изключително благодарен на екипа на „Шарената къща“.

Приеха ме като част от тяхното семейство. Много го оценявам. Преди си мислех, че съм сам. Тук ме обгърнаха с любов, приятели.  Началникът ни -шефа на наблюдаваното жилище Влади и Елена- социалния ни работник видяха нещо, което, може би аз не съм виждал тогава в себе си и му помогнаха да порасне, разказва младежът.

Любо вече е убеден, че мечтите се сбъдват и, че животът е такъв, какъвто си го направим, стига много силно да искаме .

Предишната ми мечта беше да бъда  шофьор, и интересното е, че тя се  сбъдна. Сега работя това, куриер съм, а сега имам желание да уча. Гледам повече неща да искам, за да мога да видя, че всичко, мога да имам, което наистина искам, казва с усмивка Любо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Допуснахме грешка и дължа извинение на учители и ученици

Допуснахме грешка и дължа извинение за това, че направихме малко по-труден деня за учители и родители. Това заяви кметът на София Васил Терзиев във връзка с масовото недоволство, което Столична община провокира в първия учебен ден в понеделник, обявявайки втория ден от новата 2024/2025 година за..

публикувано на 17.09.24 в 09:39

Разкъсана облачност, с температура в София около 20°

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен от север. Максималните температури..

публикувано на 17.09.24 в 07:35

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма. Работи се основно в две направления. Едното от тях е по съществуващите договори за текущ ремонт в населените места, а другото е в централна градска част. Какви ремонти по инфраструктурата бяха изпълнени през летния сезон, какви ремонти текат в момента. Как върви подготовката на..

публикувано на 16.09.24 в 18:22
Сградите на Европарламента в Брюксел.

Какво е икономическото бъдеще на Европа

По-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции трябва да следва ЕС, ако иска да поддържа икономическото темпо на своите съперници Съединените щати и Китай, смята бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги в доклада си изготвен по искане от Европейската комисия, който е..

публикувано на 16.09.24 в 16:55
Mostly Harmless -

Софийската група Mostly Harmless с дебютен албум - "Накъде?"

Mostly Harmless са група, която можем да причислим към по-младите имена на българската музикална сцена. Новият им албум озаглавен " Накъде?" излезе в края на август и съдържа 9 оригинални парчета. Дебютният албум на групата е поредна стъпка в творческото и развитие от създаването й през 2015 година. В "Накъде?" се усеща вдъхновението от..

публикувано на 16.09.24 в 16:31

БНБ затяга критериите на банките при отпускането на кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Сред новите условия са месечната вноска да е максимум 50% от дохода за периода, минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на имота, максимален срок по договора за кредит – 30 години. Тези правила ще важат за кредитите изтеглени  след 1..

публикувано на 16.09.24 в 15:20
Д-р Надежда Тодоровска

Концерт за София организират в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Надежда Тодоровска от фондация "Венцислав Янков" за личността на големия български пианист и предстоящия концерт за София, който ще се състои на 18 септември. Какво е най-важно хората да знаят за личността на Венцислав Янков? "Той беше космополитен човек и според днешните измерения – мега..

публикувано на 16.09.24 в 14:49