Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Кирков - един български виолист в Брюксел

При гостуването на неделното ни „Радиокафе“ в Брюксел се срещнахме и с един от българските музиканти, установили се в Белгия – виолиста Симеон Кирков, който с охота разказва за големите успехи на други българи – като пианиста Петър Петров, който преподава в Лиеж и свири с инструменталисти от ранга на Миша Майски или пък диригента Иво Венков, който гради впечатляваща кариера и е базиран в Антверпен.Снимка

Всъщност разговорът ни с него започна от … Кюстендил, където в началото на месеца той беше поканен да открие Майските музикални дни заедно с изтъкнатата ни цигуларка Стойка Миланова с една от най-знаковите творби на Моцарт – Симфония-концертанте. Именно от Кюстендил е дядото на Симеон Кирков – човек с изключително интересна и изпълнена с перипетии съдба, с две смъртни присъди, заради които бяга във Франция и се жени за прекрасната Полет. Полет, която пък после се връща с него (след амнистията, обявена от Борис при раждането на малкия престолонаследник Симеон) в България и остава там до края на живота си. Известна е като доайенът на всички французи в Кюстендил (доживява до достолепните 92 години), научава много кюстендилски деца на красотата на френския език и нито за миг не се оплаква.

От такъв род произхожда Симеон. Родителите му не са музиканти, но определено са имали отношение към музиката. Затова записват по-големия му брат на уроци по цигулка при Ангел Станков. И понеже нямало къде да оставят Симеон, майката го водела с тях на уроците и известният ни цигулар един ден казал в типичния за него стил – Абе това момченце вместо само да седи и гледа, я му дайте една цигулка и на него. В крайна сметка по-големият брат Боян става отличен художник (също живее в Брюксел), а Симеон – професионален музикант, като постепенно от цигулка преминава на виола. Разказва за късмета да работи със страхотни преподаватели – и в Музикалната академия в София, и после – в Маастрихт, където специализира при един от най-големите в света на виолата – Михаил Кугел.

Между София, Маастрихт и Брюксел има куп други събития в живота на Симеон Кирков – „първо казармата… ние бяхме последният випуск, за който тя беше задължителна. Като излязох, не знаех с коя ръка се държи виолата – всичко бях забравил. Бързо се възстанових и се явих на конкурс за радиооркестъра. Спечелих го и два сезона свирих на един пулт със Слави Трифонов – друг известен наш виолист“ – с добро чувство за хумор разказва Симеон. За него следва преминаване в Софийската филхармония, като година по-късно заминава на един голям международен фестивал, където свири с някои от най-големите в света на музиката и осъзнава, че хоризонтите са много по-широки. Остава в Германия, свири в различни оркестри (например, в Саарбрюкен) там, но и в Дания, и в Люксембург, и накрая стига до Белгия.

Печели конкурс за Националния оркестър на Белгия, където отново има шанса да работи с музикални колоси – „дирижирал ни е например Лорин Маазел, солисти са ни били всички големи имена, за които можеш да се сетиш. А като бонус ние бяхме оркестърът, който акомпанираше всички финали на конкурса „Кралица Елизабет“. Така Симеон Кирков е бил в оркестъра, когато Вадим Репин печели конкурса, когато роденият в Белгия, но в българско семейство Йосиф Иванов печели втора награда в една от най-оспорваните надпревари в история и съвсем малко го разделя от първото място, спечелено от внука на Хачатурян. Свирил е, когато Пламена Мангова печели втора награда…

Много интересни неща разказва Симеон за този конкурс, който е сред петте най-престижни в света, за семействата, които се надпреварват да им бъде оказана честта у тях да живее някой от финалистите; за напрегнатият ритъм на конкурса; за това, че той предизвиква повече дебати сред обществото дори от футболните мачове… Стигаме и до музикалното образование. През последните 2-3 години Симеон Кирков се е насочил към преподавателската дейност и е установил, че за белгийците е привилегия децата им да свирят на инструмент, дори и без амбиции да станат музиканти; за това, че всеки, които има щастието да познава езика на класическата музика, има истински прозорец към света…

Чуйте целия ни разговор със Симеон Кирков в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20

От 142 страни България отново е в дъното по дарители и дарения

България запазва 133-то място от 142 държави в класацията на Световния дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index). Въпреки че и по трите показатели и коефициентът ни е нараснал от 23 на 26, страната ни е в дъното на класацията , съобщиха от фондация BCause. През 2023 година 48% от българските граждани са..

публикувано на 26.08.24 в 17:40

Онлайн търговията също подлежи на регулация

Комисията за защита на потребителите (КЗП) провежда кампания за проверка на онлайн магазини по отношение за обявените от тях летни намаления на цените. Проверяват се най-вече търговията с дрехи и обувки. Времето е избрано неслучайно, защото към края на лятото се правят много намаления на летни стоки, обясни пред БНР-Радио София Христо..

публикувано на 26.08.24 в 16:15

Яница Петкова: Напрежението спадна, но проблемът остава

Президентът Румен Радев поздрави Димитър Главчев, че върна папката  със състав на министри за мандата на служебен кабинет, чиято основна задача е провеждането на предсрочните парламентарни избори, които – вече се знае – ще бъдат на 27 октомври. Част от политическите партии още не са изразили отношение към предложения състав, но като че ли..

публикувано на 26.08.24 в 15:10

Другата София, уловена в снимки

Фотоизложба показва София през 70-те години на миналия век. Експозицията е озаглавена "Спирка София ’70" и е с архивни фотографии от Панайот Бърнев. Серията фотографии може да бъде разгледана между 3 септември и 5 октомври в столичната галерия Dot Sofia. Тази изложба ще постави началото на серия от събития, свързани с опознаването и..

публикувано на 26.08.24 в 13:40

Филм за Йоргос Гунаропулос на голям екран в Созопол

На 27 август 2024 г., вторник, от 20:30 часа в салона на Лятно кино Созопол точно една година след премиерата си, документалният филм за художника Йоргос Гунаропулос "Йоргос Гунаропулос от Созопол", заснет в родния му град, отново ще бъде представен пред гражданите и гостите на морското градче. Междувременно продукцията беше селектирана за участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:24