Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалността на кино „Модерен театър“ и превратностите на времето

В предаването "София - опознай непознатото" ви разказваме за сгради, които са свързани пряко с различните слоеве на града ни, такъв какъвто го познаваме. Една такава сграда е на първото кино в България „Модерен театър“. Сградата в стил виенски сецесион се намира на оживения бул.“Княгиня Мария Луиза“.

Всеки е виждал познатия облик на олющената червена фасада, която през далечната 1913 година е била една от най-красивите в столицата. За историята на тази сграда и през какви етапи е преминала тя, разказва филмовия критик Александър Донев.

Сградата е открита в началото на месец декември 1908 г., т.е. след няколко месеца можехме да отбележим 110 - годишнината от използването на тази сграда. В момента почти няма такива сгради и това щеше да бъде една от две-три сгради в света, които продължават да съществуват като киносалони. Донев обясни, че повечето киносалони са строени в началото на 20-те години на XX век, след края на Първата световна война.

Сградата е построена от частен инвеститор - един италиански предприемач Викаро, който започва да строи театъра за мюзикхол, но точно в този момент киното взривно започва да разширява своето влияние над обществото и той решава да заложи на филмовите представления. Киното много бързо става любимо място за столичани и престижно място сред киносалоните в София до национализацията през 1944 г.. 

Чуйте повече за историята на интересната сграда в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16
Оля Стоянова

"Как ни спасяват природните закони?" - пита Оля Стоянова и отговаря в стихове

Как ни спасяват природните закони – това разказва новата книга с поезия на Оля Стоянова , която тя издава 11 години след стихосбирката "Улица щастие". "Поезията някак си е много същностна, тя е като наблюдение, като неща, които пишеш за себе си, без амбиции да ги издадеш", казва авторката.  И ето как звучат нейните собствени мисли:..

публикувано на 30.08.24 в 15:14

Георги Проданов: Няма партия, имунизирана срещу явлението "Пеевски"

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов . "Да не бързаме да наричаме ДПС партия на демокрацията. Тя е по-скоро партия на..

публикувано на 30.08.24 в 15:10
Благослав Михайлов

Новостите в дигиталните платформи

Какви са новостите около дигиталните платформи "Стража.бг" и "Казва.бг" в предаването "Радиокафе" разказа Благослав Михайлов . По думите му основната идея за създаването на Стража.бг е била, че политическата информация у нас е недостъпна, тъй като официалните източници са трудни за използване. "Ако вземем например сайта на Парламента на..

публикувано на 30.08.24 в 14:15
Художникът Деян Янев

Изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" показва гротестни, събирателни образи на действителността

Той е изключително талантлив, притежаващ рефлекс към съвременните проблеми, въпроси и тенденции, отразявайки ги през своята живопис и своето изкуство. Най-новата му изложба е  " Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" , която ще се открие на 4 септември 2024 г. в столична галерия. Художникът Деян Янев бе гост в предаването "Радиокафе",..

публикувано на 30.08.24 в 14:09

"Диана фест 2" събира три банди в чест на Диана Атанасова

Диана Атанасова създава първото издание на "DIANA FEST" по повод рождения си ден прeз 2023 . Сега предстои музикалното събитие да се проведе за втори път на 1 септември от 18:00 часа. " Концепцията тази година е, че тези групи по между си се познават и списъкът е по-хомогенен", разказва за идеята на второто издание самата Диана. На събитието ще..

публикувано на 30.08.24 в 13:28