Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Значението на храната в юдаизма

В тези пет дни в предаването “Радиоприемница” говорихме за храната като начин на живот и култура, храната в различните религии и общности. Днес се посвещаваме на вечните закони в юдаизма и прекрасните традиции в храненето на евреите.

Храненето, храната и кулинарията, са много важна част от еврейската култура и традиции. Почти няма празник или специален случай, в който да не се включва празнична трапеза и специфични за този ден ястия, разказва Максим Делчев, образователен директор на организацията на евреите в България “Шалом”. Според него правилата в кулинарията не са ѝ навредили, а са я направили по креативна.

Има две разклонения на еврейската традиция - едното течение са т.нар. ашкенази - евреи, които в един период са били съсредоточени в Германия, а след това се пренасят към Полша, Русия, Прибалтика. Вторият клон са т.нар. сефарадски евреи, които напускат Испания 1492 г. след Алхамбрайския декрет (на испански: Decreto de la Alhambra) или Едиктът от Гранада - указ на Фердинанд II Арагонски и Изабела I Кастилска за изгонването на евреите.
Тези два клона имат разлики в ритуалите и в начина на приготвяне на храната. Евреите в България са предимно сефарадски и кухнята ни е свързана с техния начин на хранене. Преобладават тестените и сладки неща. Патладжанът е много използван. При евреите, чрез песните кулинарията влиза и във фолклора.

Винаги оказва влияние и местната кухня. В нашата традиция има малки тестени соленки със сирене или картофи, наречени “борекас”. Ако се погледне името обаче - то много прилича на бюрек, а външният му вид е като на малка баничка. В Израел в момента тези “борекас” са много популярни. Това е българската следа в кулинарията на Израел.

На първа пролет евреите празнуват Пурим. Това е най-веселият ден в календара и включва множество сладки неща, които се подаряват главно на децата. Най-специалният, от кулинарна гледна точка, е празникът Песах, който ще се проведе след около месец. Това е празникът на изхода на евреите от Египет. По традиция тогава се яде специален хляб, наречен “маца”, който представлява много тънък безквасен хляб и в рамките на осем дни се приготвя по различен начин - на супа, пържен сладкиш “буроликос” и др.

Според еврейските религиозни закони има определени храни, които се избягват. Според един такъв закон месни и млечни храни не могат да консумират заедно. Рибата пък не се счита за месо. След създаването на държавата Израел, има развитие и на еврейска близкоизточна кухня. Така на еврейската трапеза се появява и хумусът, както и фалафелите.

В юдаизма много точно е описано какво може и какво не може да се яде. Могат да се консумират всички домашни птици, повечето риби и бозайници, които са чифтокопитни и преживят храната си. Всички знаят, че за евреите свинското месо е забранено, защото не отговаря на условията, но и заекът по този закон, не е кашерно животно. Камилата, която се среща често в Близкия изток и се консумира от другите етноси, също не е кашерна. Другите закони са свързани с това млечни продукти да не бъдат смесвани с месни продукти. Няма причина за тези принципи на хранене независимо, че някои от ограниченията съвпадат с разделното хранене.  

Според законите на юдаизма животните се колят от шухет - специална фигура във всяка еврейска общност. Това е, защото има специален начин за заколване на животното като целта е да не изпитва стрес и страдание. Шухет използва  много остър нож и с два прореза, на специално място, прекъсва сънната артерия и животното продължава да е живо, не усеща болка и заспива спокойно. През последните години има дори етичен кашер, касаещ начина на отглеждане на животните, като целта отново е уважение към живота на животните.

В края на всяко хранене, евреите обикновено пият кафе или чай. Като дори за напитките има правила, например кафето не може да бъде с мляко. При виното също има много правила. То е специално наблюдавано от духовен човек, за да отговаря на кашерните изисквания.
Мастиката е любима алкохолна напитка на евреите от Балканите. Дори се смята, че най-доброто узо в Солун се е правело в мазето на главния равин и е носело специален печат. Това е така, защото за обработката на анасона няма специални правила, както при обработката на гроздето и затова евреите не пият ракия.

Интересен факт е също, че евреите посрещат шабат винаги в компанията на гости. 

Хубавата, чиста храна, може да бъде полезна не само за тялото, но и за душата, казва Делчев. Самото ядене в еврейската традиция много често е и ритуален акт и обикновено започва и завършва с благословия. Това много често ни кара да се замислим за храната, която стои на масата ни и за всички хора, които са свързани с нея.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старт на предизборната кампания за 7 кандидат-кметове на район "Оборище"

След като на 17 февруари т.г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно прекрати предсрочно пълномощията на Георги Кузмов като кмет на столичния район "Оборище"  заради съдружие в две фирми, днес започна предизборната кампания за нов избор. Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова съобщи пред БТА, че..

публикувано на 24.02.25 в 12:12
Полина Витанова

ОИК-София отстранява районни кметове, защото съставът ѝ е друг, разглеждат се още сигнали

Няма "двоен аршин" при решенията за отстраняване на районни кметове, увери председателят на Общинската избирателна комисия-София Полина Витанова пред Нова телевизия по повод отстраняването на кмета на район "Слатина" Георги Илиев . Според нея решенията са идентични. Преди Илиев бяха отстранени и кметовете на "Илинден" Емил Бранчевски..

публикувано на 24.02.25 в 11:42

Софийски планински клуб дават награди за литература за девети път

Този вторник (25.02.25) ще бъдат връчени наградите на победителите в литературния конкурс "Под върха". Организатори за девети пореден път са младежите (поне духом, както казват те за себе си) от Софийски планински клуб. Конкурса за кратък разказ "Под върха" събира невероятни разкази още от 2015 година. Тазгодишната тема – „В търсене на върха“ –..

публикувано на 24.02.25 в 10:46
Георги Тодоров, кмет на район

В район "Люлин" има ясен план за почистването на тротоарите

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов, както и в анкетата на Ана Попова в  двата звукови файла .

публикувано на 24.02.25 в 10:04

Пиян и дрогиран шофьор предизвика тежка катастрофа в София

Тежка катастрофа е станала късно снощи в София – на кръстовището на бул. "Тодор Александров" и ул. "Опълченска". За инцидента съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". На публикувани от тях снимки се вижда, че има обърнат автомобил, който се е забил в метални ограждения. Трима души са ранени, като на..

публикувано на 24.02.25 в 09:36

Временно ограничават движението по магистрала "Тракия" край София

От 9.00 до 12.00 ч. днес, движението между 4-ти и 5-ти километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас ще се осъществява в една лента, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага поради ремонтни дейности в средната разделителна ивица. Ще бъде ограничено преминаването по скоростната лента, като трафикът ще преминава в..

публикувано на 24.02.25 в 08:15

В по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Значителна ще се задържи облачността над Западна България и Рило-Родопската област, но главно в югозападните райони ще превалява слаб сняг, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. По поречието на Дунав и на места в равнините сутринта ще има условия..

публикувано на 24.02.25 в 07:15