Писахме за всякакви неща, драги мои. Страх, срам, завист, стрес в различни форми и проявления, за безвъзвратно отминали моменти. И забравихме да говорим за най-важното – ХРАНАТА!
Милион крилати фрази ви изникват в съзнанието, картини от детството, включително какво закусвахте и какво всъщност ви се яде в момента. Храната е това, което ни обединява и в радостта, и в скръбта. Тази стръв за живот и успокоението, което се разлива у нас, когато сме задоволили или пък презадовилили нуждите си.
Ще трябва да подхванем отнякъде баницата, пардон темата.
И това, разбира се, ще бъде през клишето. Кажи ми с какво се храниш, за да ти кажа какъв човек си. Добър/Лош. Вегетарианец/Месоядец.
Естествено право на всеки човек е да избере своя хранителен режим, а на останалите да уважат решението му и да се съобразяват със спецификите и нуждите на дадения човек.
Ако имате приятел вегетарианец и го каните на вечеря у вас, е проява на изключително лош вкус да сервирате само плескавици, кюфтета, кебапчета, пържоли, а за гарнитура салатата да е овчарска с богато съдържание на шунка вътре.
Също толкова неприятно е, ако човек на специфичен хранителен режим, започне да просвещава всеки един човек напоително защо единствено неговото хранене е правилното. Като месия, който е слязъл от небето и пръска светлина и знание сред потъналите в мрак и ужас неандерталци.
Другото още по-неприятно е, ако въпросният месия започне да агресира. Както да речем го прави у нас лидерът на веганите. С това войнствено отношение по-скоро отвращава обществото и по никакъв начин не ги кара да се замислят над каузата, която защитава. В тази връзка няма да спра да повтарям една мисъл на Майка Тереза: „Никога няма да се присъединя към движението против войната. Потърсете ме, когато се появи движение за мир“. Честно да ви призная, предпочитам благ човек, който се храни с кренвирши пред истерик, който заклеймява всичко живо в околовръст.
Много пъти съм се чудила дали да не стане вегетарианка. Поради много и различни причини, включително морални. Не желая да стимулирам една отвратително нехуманна индустрия, в която животните са третирани от ден първи по ужасяващ начин. От друга страна, въпреки тези отрязъци, в които не ми си яде изобщо месо, има такива, в които ми се консумира именно такова.
Въпросът е, че не си купувам месо от супермаркети, в които то очевадно е боядисвано. Повечето пъти идва от странство, а дестинациите по-скоро бих искала да посетя, отколкото да ям месо от тях.
Трудно е да не обобщавам, като в крайна сметка диетите, на които реагират организмите ни, са толкова индивидуални. Още помним разни масови истерии на унифициран начин на хранене, които доведоха до чернодробни натоварвания на хиляди мъже и жени по света.
Ако спорадично нещо конкретно ви се хапва, това е сигнал от тялото ви, и аз лично бих му се отдала.
Доста по-вредно ми се вижда, да ви се яде конкретно нещо, а вие да потискате това желание. В смисъл, че слюноотделяте на кебапче, докато тъпчете зарзават в устата си, защото така е редно.
От друга страна, хранителен режим, който се основава изцяло на месо, ако ще и да е от еко ферми, също не е добра идея за общото ви здраве. И не защото ще приложа някакво конкретно медицинско изследване, а защото ще ви припомня как са се хранили нашите прародители по тези земи. И като цяло това е най-добрата гледна точка, диетата ви на хранене да е съобразена с мястото, на което сте родени и отраснали. Дори впоследствие да живеете на друго място, пак е разумно да си припомняте от какъв генофонд произлизате и как са се хранили поколенията назад.
Ежедневието на българите е включвало тежка полска работа, а в торбичките са носили лук, малко хляб и бучка сирене. Това е било основното меню, а животни са се колили рядко и най-вече на празници, като се е ядяло по-малко, а месото се е уважавало и споделяло, тоест нищо не се е похабявало от него.
Храната, драги мои, е живот, но не е нещо, за което изцяло да живееш и в даден момент резонно да започне да те контролира. Затова има такъв бум на хранителни разстройство в съвремието. Защото хората или се хранят емоционално, тоест запълват душевни празнини и травми, или ожесточено се ограничават, търсейки нереален перфекционизъм, определян от шепа хора, които работят изцяло на фотошоп.
Ще спра дотук, а темата може да продължим. На маса най-добре…
Коментатори във "Форум" тази седмица са икономистът и политически анализатор Георги Вулджев и дългогодишният журналист Едуард Папазян. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха днес бяха: - Бойко Борисов заяви, че "с облекчение" оттегля кандидатурата си за премиер - Възможно ли е правителство с равноотдалечен..
Вече 12 години фондация "За нашите деца" осъществява кампанията "Тази Коледа чудесата правите Вие". В нея могат да се включат компании, корпоративни екипи и бизнеси чрез продукти с кауза. До 22 декември екип на фондацията ще бъде и на Sofia Christmas Fest, където на специален щанд могат да бъдат закупени коледни изненади с благотворителна цел,..
Десетото юбилейно издание на "Базар на професиите", организирано от Българската мрежа на глобалния договор на ООН ще срещне деца и младежи с компании и професионалисти от различи сфери. То ще се проведе на 29 и 30 ноември в иновационен Форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк. "Базар на професиите 2024" ще премине под надслов "Твоето бъдеще по твоя..
Приютът за бездомни хора в Перник става целогодишен. Той е с капацитет за 10 лица и освен подслон през зимата, осигурява на настанените в него и топла храна. Центърът за бездомни хора се намира в кв. "Калкас" и досега функционираше само през зимните месеци. Той е създаден през 2020 г., припомни пред Радио София кметът на Перник Станислав..
В предаването “Радиокафе“ художникът Орлин Атанасов разказа за изложбата „Странни мисли по никое време“, която се открива на 27 ноември в джаз клуб в София. "Никое време“ е времето, в което живеем, а “странните мисли“ го съпътстват, изскачат най-различни, изненадващи и мен самият, затова си мисля, че би била любопитна и за зрителите",..