Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 25

Дневникът на една софиянка: Какво означава да сме сексапилни?

Белослава Димитрова

Мили розови фламинги, след като за пореден път обмислях начини и способи как да остана завинаги на морето и да бъде август вечно и съответно установих, че няма да стане, каквито и мисловни и фантасмагорни ресурси да вкарвам, не се изтощих напълно и реших да ви пиша отново в Дневника. Петък е все пак…

Първо си мислех да се завъртя около темата за изневярата, че на дългата плажна ивица се нагледах на бая двойки и единици, но в крайна сметка се спрях на темата: човешкият сексапил, теория и практика.

Така де, август е все още, телесността владее съзнанието и полезрението ни, защото навсякъде около нас се поклаща разголена човешка маса. Е, има столчета, табуретки, стълби, понякога дивани, но да не се отклоняваме в разнообразието на форми, а да се опитаме да дефинираме понятието сексапилност…

За съжаление, очакванията към жените винаги са били повече, по-чести и по-разнолики: да бъдат слаби, да бъдат закръглени, да бъдат натурални, да бъдат нагласени, да бъдат секси, да бъдат строги..

Тези очаквания се препредават и жените, изкривени от тиражираните шаблони за красота, започват да мечтаят да бъдат възможно най-слаби, с дълги крайници, стройни. Да се носят леко и ефирно по улиците като на моден подиум, а всичко живо в околовръст да припада.

Като услужливо забравяме, че този вид е не само резултат от гени и метаболизъм, а и на много ограничения. Често ситуацията е гладни и слаби. И тъжни.

Един доста кофти сценарий, ако питате мен, защото голяма част от удоволствията в земния ни път, идват през храната, както, разбира се, и здравният ни статус.

Защо обвързваме така категорично слаботата със сексапила? В крайна сметка всяка една крайност и залитане в плюса или минуса, не означава здраве. А нездравият вид на тялото определено не е сексапилен.

Нека обаче се замислим кои и какви жени остават в историята като секссимволи! Различните, тези, които не са излети по безумен калъп, за който постоянно тръбят рекламите.

В съзнанието ми изниква една велика реплика от божествената София Лорен:

„Всичко, което виждате по мен, дължа на… пастата.“

Какво лъха от тази реплика? Със сигурност не е прокламация на всекидневната злоупотреба с паста. Всеки уважаващ се човек не се тъпче, а се храни. Лъха, драги мои, самочувствие. То носи истинската доза неподправен сексапил.

Аз да си кажа, че за мен лично, независимо дали става дума за мъж или жена, това, което е свръх сексуално, не е физически параметър, а комбинацията между интелект и чувство за хумор.

Както преди време една приятелка изстреля:

Най-сексапилният орган в човешкото тяло е… мозъкът.

Защото, замислете се, ако сме вътрешно неуверени, неприемащи се, нехаресващи се, процесът на борба с физическите данни ще бъде нескончаем. Никога няма да сме доволни.

Виждали сме до какви извращения се стига, когато дори човешкият облик е изличен, а на негово място се мъдрят уродливо големи устни, кожа, опъната като футболна топка, гърди-мехове, които закриват тялото. Гротеска…

Битката да бъдеш като някого другиго е загубена предварително, защото преследваш една илюзорна представа за красота и съвършенство…

Всъщност най-голямото удоволствие е да бъдеш себе си. Това е състояние на духа и можем да го постигнем чрез лична настройка. Тогава това първично желание за одобрение ще дойде от само себе си, защото тълпата се възхищава на уверени хора.

Понеже аз не харесвам и не разбирам тълпата, все пак се чудя, защо ни е цялото това стремление за одобрение и приемане? Заради добрия стар сексуален нагон или както Фройд го нарича: Ерос. Този, който води стремежа ни към удоволствия. Но не го разбирайте единствено в сексуален контекст, в психичен план Ерос-нагонът е извор на жизнената ни енергия, инстинкта ни за самосъхранение, творчеството и развитието. Тоест борбата за кой е по-по-най... е дълбоко мотивирана от този приятел на несъзнаваното ни, което обаче се извежда от желанието да оцеляваме, да предаваме нашите гени и изобщо да бъдем. 

Нещо като: Секси съм, следователно съществувам. Да ме прости Декарт…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Безплатни пешеходни обиколки "София в 55 стъпки"

Всяка неделястоличното общинско предприятие „Туризъм“ организира безплатни пешеходни обиколки „София в 55 стъпки“. Инициативата, която стартира в Деня на София – 17 септември, включва различни познати и не толкова познати места в столицата. Обиколките не са новост за града, датират още преди Covid пандемията и след прекъсване, сега отново се..

публикувано на 19.09.24 в 10:28

На нови тротоари се радват жителите в "Слатина"

Голяма част от тротоарите в „Слатина“ са ремонтирани през изминалите 11 месеца от втория мандат на кмета на района Георги Илиев. Пред Радио София той коментира, че именно тези 11 месеца са били по-ползотворни, отколкото предишните 4 години. „Поради простата причина, че правилата се изясниха, имахме достъп до повече ресурс. Програмата,..

публикувано на 19.09.24 в 09:08

Облаците остават, температурата в София - около 20°

През деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, съобщават от НИМХ. Максималните ще са предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече..

публикувано на 19.09.24 в 07:35

Милена Стойчева: Стартъп културата е част от моето ДНК

Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ т я разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна дестинация за иновации, какво е нужно, за да може държаавата, бизнесът и творците да създадат общо..

публикувано на 18.09.24 в 18:09

Септември е месец на осведоменост за рака при децата

Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата. Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя Александрова - член на УС на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. „Все септември месец..

публикувано на 18.09.24 в 17:55

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното място. Фактът, че след Covid пандемията все повече хора работят онлайн, налага промени и в тази..

публикувано на 18.09.24 в 16:32
Стани Милев(вдясно)

"Криейтив бъз“ и ролята на държавата в творческо-креативната индустрия у нас

Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и неуспешни бизнеси, той е дизайнер/аниматор/създател по натура. Най са му на сърце собствените..

публикувано на 18.09.24 в 16:26