Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Майчин дом": Безкръвен тест за жълтеница вече и при недоносени деца

"Майчин дом"
Снимка: Лилия Герчева

Най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеница получи Неонатологичното отделение на Университетската АГ болница "Майчин дом". Апаратът позволява безболезнено изследване чрез допир до кожата на новородените, без да се взима кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния системен оператор.

Апаратът позволява измерване на натрупването на билирубин в кожата  - багрило, което причинява жълтеница. Изследването става за секунди и може да се прави по всяко време на денонощието, като спестява травмата за новородените, обясни проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в "Майчин дом" и национален консултант по неонатология:

Приложение на кожния билирубинометърТози кожен билирубинометър е практически вторият, който имаме в болницата. Предимството на този кожен билирубинометър е, че може да изследваме билирубин и при недоносени деца. Предишните не бяха толкова чувствителни и се ограничаваха само при доносени. Което спестява, освен чисто травматично болката при децата, и тревогата при майката. Можем да правим изследването по всяко време на денонощието, можем да го правим и при деца, които вече сме изписали, и понякога личните лекари ги изпращат отново, ако им се сторят по-жълти.

Т. нар. физиологична жълтеница трябва да започне на втория или третия ден от раждането. Появата й по-рано или натрупването на билирубин в по-високи нива може да крие опасност, посочи проф. Слънчева: 

Говорим за физиологична жълтеница, когато започва около втория ден и постепенно намалява своя интензитет към 7-ия до 10-ия ден. Ако започва по-рано, винаги е патологична. Ние пак бихме могли да използваме тази неинвазивна форма, но в повечето случаи се налага някакъв тип лечение. Поначало жълтеницата при новородените няма нищо общо със жълтеницата при възрастните хора. Причината е съвсем друга, свързана е с незрялост на някои органи, специално черния дроб, по-бързия разпад на еритроцитите на новороденото дете.

В момента специалистите от Клиниката по неонатология на Майчин дом се грижат за 107 бебета, включително и от други болници в страната, заради ремонтни дейности в Детската болница. В Интензивното отделение са настанени 49 новородени, 10 от тях са на апаратно дишане.

Проф. Боряна СлънчеваОще за неонатологичната грижа, за причините за преждевременното раждане, грижата за недоносените деца и проблемите на родителите им - ще чуете в интервю с проф. Боряна Слъчнева в предаването "Часът на здравето", което се излъчва в неделя след 9:00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45