Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ПОЗНАНИЕ

Три часа (от 19) предвидете, ако искате да научите отговорите на много въпроси, свързани с динозаврите. Отговорите дава младият палеонтолог Владимир Николов.

Темата е „Когато динозаврите властваха“, а сред въпросите са:

- До колко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалния „Джурасик парк“?
- Били ли са обречени на успех от самата си поява или е трябвало да изстрадат възкачването си на трона?
- Кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката?
- Какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода креда? Защо не са успели да оцелеят, докато други, далеч по невзрачни на пръв поглед животни, са оцелели?

Организатори са Ratio, Националният природонаучен музей към БАН и издателство Сиела. Мястото е City Stage, входът е свободен.

МУЗИКА 

Световно известният Академичен мъжки хор „Гусла“навърши 95 години от основаването си. Отбелязването ще бъде с тържествен юбилеен концерт в зала „България“ от 19:00 ч. Хормайстор – акомпанятор ще бъде Лилияна Станиславова, клавирният съпровод е на Ваня Йорданова – Грива, Даниела Янева, органист е Йосиф Герджиков. Солисти са Бойко Цветанов, Велислав Велев, Вихра Смилкова, Кирил Марков, Петър Петров и Георги Чолаков. Входът е свободен.

С високата стойност на художествената интерпретация „Гусла“ е завоювал лауреатски звания от конкурси и фестивали в Будапеща, Рим, Ихлава, Хага, Майхаузен, Анкара, Кардица, Варна, Толоса и др. Гусларските гласове са звучали на международните фестивали Варненско лято, Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варшавска есен, Вокали за Израел, в прочутите зали „Олимпия“ – Париж, „Гюрцених“ – Кьолн, „Финландия“ – Хелзинки и др.

Начело на хора са били едни от най-добрите български диригенти: Христо Манолов, Асен Димитров, Руслан Райчев, Васил Стефанов, Димитър Русков, Методи Матакиев. На „Гусларската школа“ дължат първите си успехи прочути световно известни певци като Борис Христов, Тодор Мазаров, Нуни Нанев, Любен Вишегонов, Петър В. Петров, Бойко Цветанов и др.

Хор „Гусла“ е носител на много национални и международни награди: Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, „Почетен знак на град София“, „Златен плакет“ на БХС, „Златна лира“ на СБМТД, „Кристален плакет“ – СБК.

ТЕАТЪР 

На „Кафе с претенцияот Георги Марков кани Театър „Българска армия“. Това е първата за 2020 г. премиера. Режисьор е Иван Урумов, музиката е Добрин Векилов – Дони. Участват Иван Радоев, Моньо Монев и Юлиан Вергов.

За пръв път комедията е отпечатана през 1965 година в издание на Комитета за култура като „Ние котараците” – заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър„Трудов фронт”, с актьора Юрий Яковлев. За съжаление, същата година театърът затваря и до премиера така и не се стига. През 1966 година в сп. „Театрална библиотека”, пиесата на Георги Марков е публикувана вече със заглавието „Кафе с претенция”.

ФОТО

В Клуб на фоторепортерите от 18:30 ще бъде открита изложба с наградените кадри в 10-ото, юбилейно издание на международния дигитален фотосалон под егидата на FIAP - Фотоваканция.
По време на откриването ще бъдат връчени и наградите в трите раздела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30