Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да се храним здравословно по време на карантина

Снимка: Pixabay
Голяма част от хората по време на карантина хапват повече от необходимото. Не са малко и хората, които искат да се хранят правилно, но не знаят какво да хапват, след като всеки ден са си вкъщи, а не им се занимава с трудни рецепти.

“Сега е добър момент хората да си дадат сметка с каква храна се хранят. Задължително в закуската трябва да присъстват голямо количество белтъчини, комбинирани със свежи зеленчуци или сложни въглехидрати. Закуска, богата на въглехидрати, би ни причинила редица негативни ефекти през деня като недостатъчна ситост и доспиване”, казва Мария Сбиркова, която е завършила Психологическия институт по хранителни навици в САЩ.

В момента Мария преправя рецепти, които са познати на всички, но са без захар и брашно. Според нея подходящи за закуска са яйцата, изварата, пушени риби и др.
На обяд е добре да бъде най-обилното хранене, като е добре да се консумира месо, което може да се комбинира със сложни въглехидрати като киноа, овес, елда. Задължително трябва да присъстват и свежите зеленчуци, които са богати на много витамини и минерали.

Според нея са изключително важни макронутриентите в трите основни хранения за деня. Какво трябва да включва всяко ядене, чуйте от разговора на Елмира Джома с Мария Сбиркова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират снеговалежите, но остава студено

В много райони вятърът ще стихне. Само в Дунавската равнина ще духа слаб и временно умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, по високите полета и котловините - до минус 8°, за София - около минус 7°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През днешния ден ще има разкъсана, след обяд временно..

публикувано на 08.04.25 в 07:10

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16