Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сготвим крехко агнешко за Гергьовден и да впечатлим семейството с гарнитура

Елена Петрелийска и Ники Петров
Снимка: БНТ
Българите съумяват да запазят традициите си през годините, а едно от най-важните неща за семействата е празничната трапеза, която събира малки и големи. Във време на извънредно положение е малко по-трудно да бъдем заедно, но обичаят за вкусно агнешко с гарнитура със сигурност ще бъде спазен и тази година.

„Агнешкото трябва да се готви бавно на температура от 95-100 градуса за около 10-12 часа. Можете да го осолите с готварска сол от всички страни и да го оставите за 15 минути да почива на стайна температура. Преди да го сложите във фурната, покрийте месото с хартия за печене и след това с кухненско фолио.

Около 1 пръст бяло вино в тавата ще подпомогне добрия вкус. Сол, масло, червен пипер и джоджен са напълно достатъчни, но разбира се можете да експериментирате и с други подправки като куркума и къри. Канелата също много отива на агнешкото месо", споделят младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров.

Добра идея е да купим младо агнешко от малки производители, а не от супермаркета. Така ще си гарантираме вкус и качество. Гарнитурата пък ще направи трапезата ни още по-цветна. Имаме възможност да се спрем на традиционна или „по-модерна" гарнитура.

„На първо място препоръчваме аспержи и млади картофи. Агнешкото върви и с дроб сарма, може да си сложите спанак или лапад с ориз. Дроб сармата може да се превърне и в сарми с листа от лапад или червено цвекло. Ако имате желание за нещо по-интересно, опитайте комбинация с кус-кус.

Той трябва да е добре ароматизиран, да му се добавят ядки или сушени плодове. Разбира се, зелената салата с дресинг от тахан винаги е добро решение", казват готвачите.

Още съвети и добри идеи от Елена и Ники за прекрасна празнична трапеза – чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещето е в основата на всичко, което правим

Силата на промяната: 19 благотворителен бал на фондация „Сийдър“ обединява дарители за по-добро бъдеще на най-уязвимите. Александрина Димитрова, изп. директор на фондацията с подробностите и каузите: :"През годините съдействаме по замяната на държавните институции с центровете от семеен тип. Голяма част от децата са с физически и ментални..

публикувано на 09.11.24 в 10:17

Всеки може да намери своя чай

Фестивал на чая FesTEAval събира на едно място любителите на ароматната гореща напитка и обединява култура, образование и изкуство.  В рамките на фестивала ще бъдат представени разнообразни чаени предложения от цял свят, комбинирайки както традиционни, така и модерни вкусове.  Чаят ще бъде съчетан с културни демонстрации и лекции, за здравословния..

публикувано на 09.11.24 в 09:55
Снимки: ratio.bg

Четирима учени гостуват на Есенния Ratio форум в София Тех Парк

Пътешествие в света на научните загадки и бъдещите технологии, което ще промени начина, по който виждате света около вас, обещават на любопитни зрители и участници организаторите от Ratio на форум в София Тех Парк, която ще се проведе на 9 ноември, събота, след 10:00 часа. Предвидени са завладяващи теми, представени от международни..

публикувано на 08.11.24 в 19:14

"Форум", 08.11.24: Да бъдеш Джон Малкович или да не бъдеш...

Стигнахме ли дъното? - това попитаха седмичните коментатори на "Форум" след случилото се снощи пред Народния театър "Иван Вазов" по повод постановката на Джон Малкович по пиеса на Бърнард Шоу. Протестът, прераснал във физически сблъсък, сякаш е активно мероприятие от гледна точка на политическия интерес, подхвърлиха Тодор Терзиев и Манол..

публикувано на 08.11.24 в 18:05

Фотопътешествие до Виетнам предстaвя Радослав Свирецов

На 9 ноември (събота) от 18:00 ч. в Клуба на фоторепортерите в Ларгото ще бъде представена изложбата "Виетнам - цветове и традиции" на фотографа Радослав Свирецов. Под формата на виртуална разходка и презентация Радослав и Катрин Свирецови ще представят своето незабравимо фотографско пътешествие , което разкрива автентичната красота на Виетнам..

публикувано на 08.11.24 в 17:38

Основният замърсител с фини прахови частици в София е битовото отопление

Основният замърсител с фини прахови частици в София е битовото отопление. Почти две трети от замърсяването се дължи на него, заяви заместник-кметът на Столична община Надежда Бобчева, цитирана от БТА. На второ място се нарежда замърсяването от праха, който се получава след като автомобилите напуснат зелени площи, а на трето място - транспортът. В..

публикувано на 08.11.24 в 17:11
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: При 9% ДДС държавата има повече приходи от заведенията, отколкото преди пандемията

Откакто ДДС за ресторантьорите беше намален, всяка година от бранша правят анализи и предоставят данните на Министерството на финансите и на съответната парламентарна комисия. "Изсветляването е абсолютен факт. Много по-малко са случаите на неиздаване на касови бележки. За 2022 и 2023 г. приходите в държавата от преки и косвени данъци от бранша..

публикувано на 08.11.24 в 16:51