Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Снимка: Pixabay
Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор.

“За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов

Той има няколко предложения за любителите на седмото изкуство.

Филмът “Бащата” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше българското предложение за номинация за наградите “Оскар” в категорията “Межденароден филм”. Може да бъде легално видян в платформи в интернет, където има и много други хубави български филми.

Провокирани от скорошната кончина на Диего Марадона, зрителите могат да гледат два уникални филма за него - “Марадона” на Емир Кустурица и “Диего Марадона” на Асиф Кападия. Уникалното в този филм е, че Марадона предоставя над 500 часа личен архив и благодарение на него зрителите могат да видят уникални моменти от живота на легендарния футболист.

Кинолюбителите могат да си припомнят и филмите на големи режисьори като Никита Михалков или Тери Гилиъм - и двамата имаха годишнини през седмицата.
Още предложения чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българско участие на провелия се Международен фестивал "Арс Електроника"

В началото на месец септември в град Линц, Австрия се проведе Международният фестивал "Арс Електроника", за съвременно и дигитално изкуство. Фестивалът е най-големият, престижен форум за такъв тип изкуство. Подробности за тазгодишното издание ни разказаха събеседниците в предаването “Радиокафе“ Ралица Георгиева и Венелин Шурелов, които бяха..

публикувано на 20.09.24 в 13:48
На кръстовището на столичните улици

Митинг-шествие в подкрепа на по-строгите правила за обучение на младите шофьори

Близки на деца, загинали на пътя, ще се присъединят към планирания за следващата сряда митинг-шествие в подкрепа на новите, по-строги правила за обучение и провеждане на изпити за младите шофьори.  Това стана ясно преди началото на поредното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов.  Той загина миналата годинина - дни преди началото на..

публикувано на 20.09.24 в 13:16

30 премиерни за България заглавия на петото издание на фестивала Sofia DocuMental

Oт 28 септември до 6 октомври, в сърцето на София и онлайн в цялата страна, ще се проведе петото издание на Международния документален филмов фестивал Sofia DocuMental. Това е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права, организиран от Балкански документален център. В рамките на 9 дни,..

публикувано на 20.09.24 в 12:13

Константин Павлов: Сегашното райониране на София е добро

Нещата, които зависят от Столичния общински съвет стават трудно, тъй като няма ясно изразено мнозинство, каза пред Радио София кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. „С неясно мнозинство в Общинския съвет, трудно минават важни решения. От друга страна, в Столичната община влязоха съвсем нови хора. Те се стараят да подредят нещата по нов..

публикувано на 20.09.24 в 09:29

Значителна облачност с валежи, температурата в София - около 19°

През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна, на места в низините и котловините сутринта с намалена видимост. На места ще има валежи, в планините на Югозападна България и в югоизточните райони ще са временно интензивни и с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър...

публикувано на 20.09.24 в 07:35

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50