След боледуване от Covid-19 много хора губят вкуса и обонянието си. Причините за този феномен все още не са напълно установени.
Съществува предположение, че в това състояние съставът на слюнката се се променя, така че ароматизиращите вещества се разграждат много по-бързо и нямат време да достигнат вкусовите рецептори.
Според друга теория самите рецептори са повредени, което обяснява загубата не само на вкуса, но и на обонянието, казва неврологът и неврофизиолог Александър Будик в интервю за “Спутник”.
Обикновено тези, които се заразяват с коронавирус, спират да възприемат миризми и вкусове в самото начало на заболяването, но след няколко седмици всичко се нормализира. Случаите, когато дори след излекуване от вируса хората страдат от тези нарушения в продължение на месеци, също са доста чести.
За да си възвърне обонянието и вкуса, Будик съветва да се правят няколко елементарни упражнения. Всеки ден, по няколко пъти трябва да се възприемат различни силни миризми в продължение на 20 секунди. Такива са ароматът на карамфил, чесън, кардамон, канела или кимион, които ще накарат необходимите рецептори да работят активно.
"Организмът започва да обръща по-голямо внимание на органа, който участва активно в това, и всички ресурси се концентрират на това място, за да се възстанови бързо функционирането на този орган. Като допълнителна терапия можете да капвате разтвор на витамин А в носа и да приемате веднъж дневно омега-3 в продължение на седмица", съветва Будик.
Успоредно с това вкусът ще бъде възстановен. Нарушенията във вкуса и миризмата са силно свързани, така че възстановяването на единия компонент на възприятието ще подобри другия, отбеляза Будик.
Коментаторите на тази седмица във "Форум" обсъждаха следните теми: Какви трябва да бъдат приоритетите пред редовното правителство ? Абстрактна ли е темата за съдебната реформа? Когато няма стабилно правителство, държавната администрация прави... нищо. "Хората имат нужда от присъствието на държавата в техния живот, но до определени..
Какви ремонти на общежития се извършват с днешна дата в столицата и в цялата страна? Води ли това до проблеми с местата за настаняване? Променят ли се и как условията за настаняване в студентските общежития на различните университети? По тези ключови въпроси разговаряхме с председателя на Националното представителство на студентските..
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) през 2025-а ще отбележи своята 105-годишнина. Във връзка с честванията са предвидени различни събития. Повече за инициативите, както и за висшето образование у нас, разговаряме с проф. д-р Димитър Димитров – ректор на висшето учебно заведение . Той изтъкна, че за поредна година..
Банките осезателно вдигат лихвите по потребителските заеми . През декември 2024 г. средният лихвен процент на новоотпуснатите левови кредити за домакинствата вече е 10.03%, а с допълнителните такси годишният процент на разходите (ГПР) става 10.68%, сочат данните на БНБ. Ръстът на лихвите по потребителските заеми спрямо предходния месец (ноември)..
Вече стана ясно, че учителите са готови на протестни действия , ако не получат обещаното увеличение на възнагражденията. Според колективния трудов договор (КТД) техните възнаграждения трябва да са в размер, равен на 125% от средната брутна заплата за страната . " Не проектираме компромиси . Не сме обсъждали алтернативи. Очакваме да се..
Тази вечер (5 февруари 2025 г.), от 18.30 ч. в Литературния клуб на Столичната библиотека ще гостува Нинко Кирилов в поредицата "Поет на месеца". Той е автор на книги с поезия, проза и драматургия: “Двойници и животни” (2013 г.), “Човек сред хората” (2017 г.), “Три пиеси” (2018 г.), “По-сурово” (2019 г.), “Падане завинаги” (2021 г.), “И други..