Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Твоят квартал е нашата кауза

Кога ли в София ще има парк за безопасно каране на велосипед?

4
Снимка: Петя Георгиева

Велосипедисти в Южния парк през последното лято са разкопавали зелените площи, за да си правят по-специални трасета за каране. Случва се обаче начертаният маршрут да прекосява пешеходни алеи. Това повишава риска от сблъсъци на колоездачи и пешеходци.

Тревожният сигнал до Радио София изпрати Петя Георгиева, жител на кв. „Стрелбище“. Писмото ѝ е първото, по което в „Ритъмът на столицата“ реагираме под рубриката „Твоят квартал е нашата кауза“.

„Смятам, че това е недопустимо. Не трябва да се забранява на децата да карат, а да се обособи безопасно за целта място“, подчерта нашата слушателка.

Репортери са забелязали подобни проблеми и в други софийски паркове.

„Не знам дали такова място може да се оформи чрез гражданска инициатива, но мисля, че проблемът трябва да се реши от Столичната община, след като тя стопанисва парка“, каза още Петя Георгиева.
Вижте и снимките ѝ в галерията под публикацията
.


От „Велоеволюция“ са запознати с казуса.Търсили са контакти със Столичната община, за да се предвиди терен и да се създадат условия за практикуване на подобни спортове в софийски парк, съобщи Иво Делин, председател на сдружението. Запитването „отлежава“ в администрацията на София от около 6 години. Според Делин в три от 4-те големи парка на София има наклон и възможности за обособяване на трасе, каквото велосипедистите търсят, за да спортуват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зачестяват измамите с онлайн търговци

Зачестяват сигналите за сайтове, които имитират официалните уебстраници на реномирани производители, като по този начин заблуждават потребителите и ги подтикват да закупят стоки, предполагайки, че същите са оригинални. Тези сайтове имитират домейна на известни брандове, като към популярната марка добавят „Bulgaria” или “Sofia”. “Разликата с..

публикувано на 16.10.24 в 16:58
Ивайло Хлебаров

Данните за чистотата на въздуха трябва да бъдат коректно взети от правилните места

Нови, по-строги правила за качеството на атмосферния въздух влизат в сила в Европейския съюз, след като Съветът по околна среда окончателно прие новата директива. Мярката има за цел да постигне нулево замърсяване на въздуха в Европа най-късно до 2050 г. За да бъде по-ефективен контролът, ще се взимат проби за качеството на въздуха от повече места в..

публикувано на 16.10.24 в 16:25
Илко Градев и Александър Михайлов от проекта

Нов сезон с голям концерт и музикални истории за група "Патърдия"

В предаването  “Добър вечер, София“ посрещнахме двама от пет музикални гости – Александър Михайлов и Илко Градев. Те са част от квинтет, не от кой да е а от “Патърдия“, но както името им, така и поводът да ни гостуват изобщо не беше случаен, а съвсем сигурен, защото ще се случи само след ден, в четвъртък, 17 октомври, а именно техният концерт,..

публикувано на 16.10.24 в 15:55

Образование през целия живот във фокуса на TEDxSofia 2024

На 1-ви ноември, от 10.00 часа, в Дома на киното ще се проведе TEDxSofia 2024. Тази година фокусът е насочен към образованието. Събитието се организира по модела на световната конференция TED, каза пред Радио София проф. д-р Десислава Бошнакова. Темата е вдъхновена от стихотворението на Джани Родари „Ако можех да имам едно магазинче“, като..

публикувано на 16.10.24 в 15:39

Вокална група "Радиодеца" обявява прослушване за млади таланти

Вокална група "Радиодеца" търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-и октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Константинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. " Каним деца, които обичат да пеят, които имат много добър музикален..

публикувано на 16.10.24 в 13:35
Цвета Коева

Продуцентът Цвета Коева с документален филм за проф. Александър Чирков

Цвета Коева е продуцент на документални филми , но има изключително богата визитка в арт средите, защото е доказал се артист. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да представи последният проект в нейната работа – документален филм за проф. Александър Чирков. "Не че той е безизвестен на българите и не че не са правени много..

публикувано на 16.10.24 в 13:22

Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ

На 19 октомври, от 19.00 ч. в зала "България", "Симфониета "София" под диригентството на Минко Ламбов и Минко Ламбов Джаз квартет представят "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Етно-симфоничният концерт ще представи фолклора и съвременните музикални тенденции в богатата музикална култура на Азербайджан. Пред Радио София посланикът на..

публикувано на 16.10.24 в 12:56